'Kunstgras is achteruitgang'

Veertien betaaldvoetbalclubs hebben al nepgras. 'Het straalt een enorme armoede uit.'

Met de promotie van FC Dordrecht en Excelsior en de degradatie van RKC, Roda JC en NEC telt de eredivisie volgend seizoen zes kunstgrasvelden. Een record, want nooit eerder werd een derde van Nederlandse hoogste voetbalcompetitie op plastic afgewerkt. Ook ADO Den Haag, Heracles, PEC Zwolle en SC Cambuur spelen op kunstgras.

In de eerste divisie is het aantal kunstgrasclubs nog hoger, mede door een contract met kunstgrasfabrikant Ten Cate dat het voor clubs goedkoper maakt om over te stappen. VVV, Almere City, FC Volendam, Helmond Sport, FC Den Bosch en FC Oss hebben al een kunstmat liggen, terwijl FC Emmen en FC Eindhoven volgend seizoen overstappen. Eerder haalde Sparta zich al de verbijstering van de voetbalwereld op de hals door na 126 jaar het gras uit Het Kasteel te verwijderen.

Zeker nu kunstgras in het amateurvoetbal al bijna de standaard is geworden en dus een generatie spelers wordt opgeleid op nepsprieten, is de vraag of Nederland hiermee voorloopt of juist de achterstand met het topvoetbal vergroot. Alleen in Scandinavië is kunstgras vanwege het barre klimaat enigszins gemeengoed geworden. In Noorwegen speelt de helft van de clubs op het nepgras, in Zweden net iets minder. Alle andere landen en alle topclubs zweren bij gras.

"Het is moeilijk in te schatten of we in Nederland voorlopen of juist achteruitgaan", zegt Danny Hesp van spelersvakbond VVCS. "Ik vrees het laatste. Collega's uit het buitenland vinden het heel vreemd dat wij massaal overgaan op kunstgras. Een betaaldvoetbalclub moet toch in staat zijn om een veld te onderhouden waar eens in de twee weken op gevoetbald kan worden. Het spel wordt op kunstgras kunstmatiger, minder fysiek. Het is een soort zaalvoetbal."

Het voornaamste argument om over de stappen op kunstgras zijn de kosten. Kunstgras heeft nauwelijks onderhoud nodig, de mat hoeft zelden vervangen te worden en er kan altijd op gespeeld en getraind worden.

"Het is voor clubs met beperkte middelen een redelijk alternatief", zegt Jacco Swart van de Eredivisie CV. "In sommige andere landen is het verboden, maar Nederlandse clubs staan wel open voor nieuwe dingen. Dat blijft toch de innovatieve koopmansgeest. Het helpt ook dat de belangrijkste leverancier Nederlands is."

Spelers waarderen kunstgras maar matig, zo blijkt uit de jaarlijkse veldentest van de VVCS. In de eredivisie bungelen de kunstgrasvelden in de beoordeling ergens onderin, al staan ze niet meer steevast onderaan zoals enkele jaren geleden. In de eerste divisie staan ze wat meer verspreid, ook door de mindere staat van de natuurmatten op het tweede niveau. "Een kunstgrasveld is beter dan een slecht natuurgrasveld," zegt Hesp. "Maar uiteindelijk speelt iedereen liever op goed natuurgras."

Nico van Vuuren ziet de opmars van kunstgras met lede ogen aan. Met zijn bedrijf SGL Concepts verzorgt hij de grasvelden van de Nederlandse, Spaanse en Italiaanse topclubs en het grootste deel van de Premier League en Bundesliga. Met milde temperaturen en genoeg regen is het klimaat voor gras bijna nergens geschikter dan hier.

"Het straalt een ontzettende armoede uit dat Nederlandse clubs allemaal overstappen op kunstgras", zegt Van Vuuren. "Het is een soort gemakzucht, iedereen loopt als een kudde achter elkaar aan. Het kostenoogpunt is niet relevant, want natuurgras wordt steeds goedkoper terwijl je kunstgras ook moet vervangen."

Volgens Van Vuuren hoort topvoetbal op natuurgras te worden gespeeld. "Alle topclubs spelen op gras. De kwaliteit van gras gaat steeds verder omhoog. Ik vrees dat betere spelers weggaan of niet meer komen als veel Nederlandse clubs op kunstgras gaan spelen. Ik kan me niet voorstellen dat deze ontwikkeling doorzet. Waarschijnlijk zal natuurgras terugkeren. In de VS is de opmars van kunstgras in de professionele sport ook gestokt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden