Kunstenbond en BBK nu definitief samen

DEN HAAG (ANP) - De voorgenomen fusie tussen de Beroepsvereniging beeldende kunstenaars (BBK) en de vakgroep beeldende kunst van de Kunstenbond FNV is rond. De bedoeling is dat de twee organisaties per 1 januari samengaan en samen een aparte afdeling van de Kunstenbond gaan vormen, aldus voorzitter Kees de Valk van de vakgroep beeldende kunst.

De nieuwe bond gaat ongeveer vierduizend leden tellen, 2400 van de Kunstenbond en 1600 van de BBK. De naam wordt mogelijk BBK FNV (Bond van beeldende kunstenaars). De ledenvergadering van de BBK stemde in juni al in met de fusieplannen. De besturen hebben daarna de besprekingen afgerond.

Doel van de fusie is vooral de leden een betere service te kunnen bieden en hun belangen beter te kunnen behartigen. In Amsterdam komt een grotere en beter bereikbare centrale ledenservice. Verder zullen op verschillende plaatsen in het land service-steunpunten worden gevestigd, aldus De Valk.

“De overheid voert al jaren een beleid van individualisering en regionalisering. Daardoor zijn per regio en vaak zelfs per stad grote verschillen ontstaan in de behandeling van kunstenaars”, licht De Valk toe. Dat geldt niet alleen ten aanzien van uitkeringen, maar bijvoorbeeld ook voor het beleid van kamers van koophandel en de belastingdienst. “Met de regionale steunpunten hopen we maatwerk te kunnen leveren”.

Door de fusie gaat de Kunstenbond waarschijnlijk deel uitmaken van de Federatie van kunstenaarsverenigingen, waarbij de BBK nu al is aangesloten. Een stap op weg naar De Valks ideaal: alle kunstenaars uit welke discipline dan ook samenbrengen onder één koepelorganisatie. “Zo kunnen de kunstenaars het meeste invloed op de politiek uitoefenen en zich het beste te weer stellen tegen een verdeel en heers-beleid van de overheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden