Kunstenares vrijgesproken van mishandeling hamsters

Kunstenares Tinkebell liet in 2008 in een nagemaakte huiskamer 95 hamsters uren zitten in kleurige hamsterballen. (FOTO TINKEBELL)

amsterdam – K - unstenares Tinkebell is door de Amsterdamse rechtbank vrijgesproken van het mishandelen van 95 hamsters. In 2008 had ze, voor haar installatie ’Save the Pets’, de beestjes in kleurige hamsterballen rond laten lopen.

Ze bleven daar uren zitten, langer dan de dertig minuten die de fabrikant had geadviseerd. Voor Tinkebell was het een manier om aandacht te vestigen op de manier waarop wij met onze huisdieren omgaan. Voor het Comité Dierennoodhulp reden om aangifte te doen wegens dierenmishandeling, ook al sliepen de beestjes een groot deel van de tijd. Het Openbaar Ministerie eiste een geldboete van 950 euro, waarvan 475 euro onvoorwaardelijk.

De rechtbank sprak haar gisteren vrij: het advies van dertig minuten heeft geen wettelijke kracht, en er van verwaarlozing was geen sprake.

Tinkebell maakt wel vaker naam met provocerende kunst, maar had geen moment verwacht dat het echt tot een aangifte zou komen.

Ze ziet in de uitspraak wel een bevestiging van wat ze aan de kaak wilde stellen: „De rechter bevestigt dat er nauwelijks regels zijn om dierenmishandeling aan te pakken. Er zijn wel wat Europese richtlijnen die stellen dat je dieren niet aantoonbaar mag mishandelen, maar die zijn in de praktijk lastig hard te maken.”

Ze hoopt dat de rechtszaak bijdraagt tot een debat over dierenmishandeling. „De regering wil vijfhonderd ’animal cops’ aanstellen, maar die krijgen het straks erg rustig, als er kennelijk geen wetten zijn waar ze zich op kunnen beroepen.”

Of ’dierenrechten’ wenselijk zijn, en zo ja welke, daarover heeft Tinkebell zelf geen vastomlijnde mening. „Maar laten we er het wel met zijn allen over hebben. Het OM eiste 475 euro boete, gebaseerd op het feit dat de economische waarde van één hamster vijf euro is. Dat laat in een zin zien hoe de situatie nu is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden