Kunstenares Tinkebell: 'Ik heb geen spelletjes gespeeld'

Tinkebell, ofwel Katinka Simonse Beeld Trouw
Tinkebell, ofwel Katinka SimonseBeeld Trouw

Kunstenares en Trouw-columnist Tinkebell vertrok naar Afghanistan, uit bezorgdheid over het lot van de uitgezette Afghaan Feda Amiri en zijn dochter Tamana, die hem was gaan zoeken. Vandaag reist ze terug met de dochter. De reis wordt nu ook een kunstproject.

De gewaagde reis naar Kaboel van Tinkebell, waarbij zij op zoek ging naar de vluchteling Feda Amiri en zijn dochter Tamana, zal uitlopen op een nieuw kunstproject van de kunstenares en Trouw-columniste. De Afghaanse Amiri werd onlangs uitgezet naar Afghanistan vanwege zijn 1F-status van ongewenste vreemdeling, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij oorlogsmisdaden.

Film in de maak
Eind maart wil Katinka Simonse alias Tinkebell over haar bevindingen een film laten zien in de Balie in Amsterdam. Tinkebell zat gistermiddag op het vliegveld van Kabul, klaar voor de terugtocht naar Nederland. Naast haar Tamana Amiri, de vrouw die ze 'uit bezorgdheid' in Afghanistan ging zoeken en die samen met haar terugkeert. Aan de telefoon geeft Tinkebell uitleg over haar beweegredenen waarom ze het Afghanistan-avontuur de afgelopen weken zo heeft aangepakt. Ze schreef er over in haar column, kreeg aandacht in andere media en het leidde tot Kamervragen.

Wist je tevoren dat de zoektocht een kunstproject zou worden? En heb je dat alle betrokkenen tevoren verteld?

Tinkebell: "Het is niet louter kunst wat ik hier doe, hoor. Ik ben hier allereerst naar toe gegaan omdat ik mijn vriendin Tamana wilde helpen, omdat ze hier in haar eentje naar toe was gegaan om haar uitgezette vader te zoeken. Maar alles wat ik doe kan een kunstproject worden, dat doe ik al vijftien jaar. Ik ga wel vaker op de bonnefooi op reis. Aan het eind bepaal ik dan wat ik er mee ga doen. De familie waarom het hier gaat wist dat ik een film wilde maken. Ze weten wie ik ben."

De dochter vond haar vader terug in een ziekenhuis. Jij vond ze daar terug. De vader werd uitgezet omdat hij niet kon bewijzen dat hij niets te maken had met oorlogsmisdaden in het verleden. De familie zegt dat de vader bij zijn uitzetting is mishandeld. Jij zei in een radio-interview met Omroep Brabant dat je niet zeker weet of hun verhaal klopt. Twijfel je nu of jouw actie terecht was?

"Ik blijf het een niet-humane manier vinden waarop de vader uit Nederland is uitgezet. Dat is gewoon niet oké. Ook als zou blijken dat hij wel bloed aan zijn handen zou hebben vind ik het niet goed zoals hij is uitgezet. Maar ik was hier om Tamana te helpen."
"Ik kreeg van Omroep Brabant aan de telefoon vragen over het waarheidsgehalte van hun ziekenhuisverhaal. Of het niet al te toevallig was dat zij haar vader terug had gevonden via foto's van een toevallige schoonmaker. Ik zei dat ik ook niet kan garanderen dat hun verhaal helemaal waar is. Klopt het wel of klopt het niet? Ik weet het gewoon niet, want ik kan hier niet alles checken. Het maakt me in principe ook niet uit."

Heb je dan niet veel mensen op het verkeerde been gezet, tijdens je project?

"Ik ben geen journalist. Er wordt nu teveel naar mij gekeken alsof ik journalist ben. Ik had het ChristenUnie-Kamerlid Voordewind aan de lijn, die bang was dat ik hem gemanipuleerd heb. Dat is echt niet zo. Ik zou het heel erg vinden wanneer mensen nu aan mijn integriteit twijfelen. Ik heb geen spelletje gespeeld, zo zit ik niet in elkaar. Ik heb gewoon in documenten en in film de afgelopen weken vastgelegd wat ik allemaal heb meegemaakt. Maar ik ben geen journalist".

Wat heb je bereikt?

"Ik ga een film maken waarvan ik tevoren en ook nu nog niet precies weet hoe die er uit gaat zien. De titel wordt 'Do it yourself'. Over dat hoe je zelf in actie kunt komen als je iets onrechtvaardig vindt en over hoe je een probleem op de agenda kunt zetten." "Dit is hoe ik al vijftien jaar werk. Ik stel dingen op deze manier aan de kaak. Mijn ervaring is dat het tot iets heel goeds kan leiden".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden