Kunstenaarsactie levert volgens ministerie 170 telefoontjes op

DEN HAAG (ANP) - Honderden kunstenaars hebben gisteren gehoor gegeven aan de oproep van de Beroepsvereniging Beeldende Kunstenaars (BBK) om te proberen het ministerie van WVC telefonisch onbereikbaar te maken. Dit als protest tegen maatregel dat kunstenaars per 1 januari voor de bijstand beschouwd worden als ieder ander.

Dat betekent dat kunstenaars na een half jaar bijstand zich moeten laten omscholen, willen zij hun uitkering houden. De maatregel leidt er volgens de BBK toe dat duizenden kunstenaars hun vak vaarwel moeten zeggen.

WVC heeft gisterochtend ongeveer 170 telefoontjes geregistreerd die met de actie te maken hadden, waarvan zo'n zeventig bij de afdeling Beeldende Kunst van het departement zijn terechtgekomen, aldus een woordvoerster. In die gesprekken is met de bellers gediscussieerd en is ook uitleg gegeven over de huidige regelingen. Nico Klous van de BBK gaat er van uit dat er ook nog honderden telefoontjes zijn gepleegd die op de in-gesprek-toon zijn gestuit. Pogingen om minister D'Ancona aan de lijn te krijgen zijn mislukt. De minister was wegens het kerstreces niet aanwezig.

WVC vindt de actie enigszins voorbarig, omdat minister D'Ancona en staatssecretaris Wallage van sociale zaken nog studeren op een alternatieve regeling. De uitkomst van die studie wordt dit voorjaar verwacht. Eind vorig jaar heeft Wallage een alternatief plan van een groot aantal kunstenaars afgewezen. Dat voorstel komt er op neer dat kunstenaars die zich niet financieel kunnen bedruipen, uit een speciaal fonds vijftig procent van het minimumloon kunnen krijgen.

BBK-medewerker Klous zegt dat de kunstenaars nu al bijna twee jaar proberen een uitspraak van de bewindslieden te krijgen over een nieuwe regeling. De telefoonactie moet worden beschouwd als een opmaat naar een breder protest. Een aantal organisaties, zoals de BBK, de Vereniging Kunsten 92, de Kunstenbond FNV en de Federatie van Kunstenaarsverenigingen bereiden een grotere actie voor die eind februari zou moeten plaatsvinden. Daarbij willen zij vooral het publiek informeren, eventueel via verklaringen op de podia.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden