Kunstenaars winnen puntje van de staat

Beginnende kunstenaars die nog recht hebben op een uitkering, krijgen een overgangsregeling

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Het ziet er naar uit dat kunstenaars deze maand gewoon kunnen rekenen op hun uitkering. De Wet Werk en Inkomen Kunstenaars (WWIK) was eigenlijk per 1 januari afgeschaft, maar de rechter in Den Haag haalde daar gisteren een streep door. Dat betekent dat iedereen die nog recht heeft op de WWIK gewoon betaald moet worden zolang er geen adequate overgangsregeling is.

Paul de Krom, staatssecretaris van sociale zaken, vond een overgangsregeling niet nodig, omdat kunstenaars volgens hem tijdig op de hoogte zijn gebracht van het afschaffen van de uitkering. De rechtbank is het daar niet mee eens. WWIK-ontvangers hebben onvoldoende tijd gehad zich aan de nieuwe situatie aan te passen, oordeelde de rechter. Wat een adequate overgangsregeling precies betekent, is nu aan de regering.

FNV Kiem en de Beroepsvereniging van Beeldende Kunsten (BBK), de twee organisaties die het kort geding begonnen, noemen de uitspraak van de rechter 'een grote overwinning'. Volgens hen wordt het kabinet hiermee een halt toegeroepen in de 'vernietigingsdrang van de kunsten'.

De uitspraak betekent overigens niet dat de WWIK niet meer zal worden afgeschaft. Het ministerie moet van de rechter alleen de kunstenaars die nog recht hebben op een uitkering een overgangsregeling bieden. Nieuwe kunstenaars kunnen geen WWIK meer aanvragen.

Inger Minnesma, bestuurder bij FNV Kiem, vindt dat kunstenaars de WWIK waar zij nog recht op hebben, gewoon moeten krijgen. Iemand ontvangt voor 48 maanden een uitkering, maar hoeft dat niet aan één stuk te gebruiken. Volgens Minnesma betekent dat dat zo'n 10.000 mensen nog aanspraak mogen maken op een deel van de kunstenaarsuitkering. "Maar dat zullen ze niet allemaal doen. Sommigen hebben de uitkering niet meer nodig."

De WWIK is bedoeld om startende kunstenaars een stapje op weg te helpen. De hoogte van de uitkering is zeventig procent van een bijstandsuitkering, wat voor een alleenstaande neerkomt op ongeveer zo'n 550 euro per maand. Uit een onderzoek van het ministerie van sociale zaken in 2010 bleek dat 94 procent van de kunstenaars na de WWIK geen bijstand meer nodig heeft.

Het kabinet besloot de regeling af te schaffen omdat van alle Nederlanders die kunnen werken wordt verwacht dat zij dat ook doen en het niet uit te leggen is dat één beroepsgroep een uitzonderingspositie heeft. Bovendien kunnen kunstenaars die het zonder de WWIK niet redden een bijstandsuitkering aanvragen en is daarmee volgens het kabinet voldoende vangnet gecreëerd.

Het ministerie van sociale zaken kon gisteren nog geen antwoord geven op de vraag of ze beroep aantekenen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden