Kunstenaars willen Arte op de kabel behouden

Even leek het of het verdwijnen van de kunstzender Arte van de Amsterdamse en Rotterdamse kabel weinig weerstand opleverde. Vorige week werd bekend dat het kabelbedrijf UPC deze cultuurzender (films, opera, politiek, documentaires) met ingang van september niet meer wil doorgeven. Maar inmiddels hebben de kunstenaars, verenigd in de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, protest aangetekend. Ze vragen staatssecretaris Medy van der Laan te voorkomen dat Arte van de kabel verdwijnt.

De kans is gering dat de staatssecretaris zal ingrijpen. De lokale programmaraden beslissen welke radio en tv-zenders een plek krijgen in het basispakket van een kabelnet. Als er verder zenders vrij zijn, kan het kabelbedrijf min of meer zelf beslissen welke programma's er op komen. In het geval van Arte hebben de programmaraden in Amsterdam en Rotterdam de kunstzender niet in het basispakket geplaatst en is UPC niet verplicht het programma uit te zenden. UPC en Casema willen Arte voortaan alleen doorgeven, als de zender zelf de auteursrechten betaalt.

Arte is een samenwerking van een aantal Europese publieke omroepen. De uitzendingen zijn in het Frans en in het Duits. In Nederland wordt de Duitse versie verspreid. Tot begin dit jaar regelde Arte de auteursrechten zelf. Nu moeten de kabelbedrijven de rechten afdragen.

UPC vervangt Arte door de kinderzender Nickelodeon. Als commerciële zender betaalt Nickelodeon geld voor doorgifte.

De kabelbedrijven willen niet zeggen om hoeveel geld het gaat. Casema (onder meer Den Haag) biedt Arte wel aan op de kabel, maar heeft het abonnementsgeld met 13 eurocent verhoogd.

De klassieke radiozender BBC3, die in Amsterdam per abuis van de kabel was gehaald, komt per 1 september weer terug op het net. BBC3 komt op frequentie 94,1 en vervangt BBC radio 1 op deze frequentie. Omdat het netwerk van Haarlem en Hilversum gekoppeld is aan het netwerk van Amsterdam moeten, om wijziging mogelijk te maken, daar de radiozenders BBC1 en BBC3 van plaats verwisselen: per 1 september komt BBC radio 1 op frequentie 102,4 en BBC radio 3 op frequentie 94,1.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden