Kunstenaars uit Den Haag slepen kabinet voor 'tribunaal'

DEN HAAG (ANP) - Ruim honderd kunstenaars uit Den Haag willen het kabinet voor een 'tribunaal' slepen wegens het 'om zeep helpen van het cultuurbeleid'.

De kunstenaars hebben tijdens een vergadering besloten de Federatie van Kunstenaarsverenigingen te vragen een dergelijk symbolisch tribunaal te organiseren. Dat heeft woordvoerder Paul Combrink van het Gezamenlijk Initiatief meegedeeld. In het Initiatief zitten onder meer de Haagse Kunstkring en Pulchri Studio.

De kunstenaars zijn boos omdat van alle collega's die in de bijstand zitten, er 1 200 een basisuitkering zullen krijgen. Voor deze regeling komen alleen beeldende kunstenaars in aanmerking. Voor andere artiesten en beeldende kunstenaars die afvallen, worden de gewone bijstandsregels van kracht (zelfstandig worden na een jaar of anders zich laten omscholen en solliciteren). De Tweede Kamer is het eens met deze plannen van Sociale Zaken en WVC.

Manifestatie

Overigens komt er ook een grote manifestatie van Haagse actuele kunst, waarschijnlijk in november of anders volgend jaar. Het Congresgebouw heeft volgens Combrink medewerking toegezegd. De bedoeling is dat de Haagse kunstenaars reageren op elkaar en zo samen de kunstontwikkelingen in hun stad in kaart brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden