Kunstenaars 'sparen' beurs

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kunstenaars met een basisstipendium smeren hun uitkering over meer dan twee jaar uit en wonen en werken in de Randstad. Flevoland en Drenthe scoren heel laag.

Dat blijkt uit een onderzoek, dat het onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst heeft uitgevoerd. Per 30 juni maken ruim 1300 mensen gebruik van de regeling.

De onderzoekers concluderen dat de meeste kunstenaars de regeling gebruiken zoals de ontwerpers voor ogen stond. Ze zien het echt als een mogelijkheid om langer dan twee jaar de inkomsten uit de beroepspraktijk aan te vullen.

Het basisstipendium, dat kunstenaars sinds 1 januari 1994 kunnen aanvragen, bestaat uit 57.000 gulden. Dat bedrag dekt de beroepskosten en de kosten van levensonderhoud. Het is bedoeld voor minimaal twee jaar. Het eerste jaar mag een kunstenaar maximaal de helft van het bedrag opnemen. Wie minder gebruikt, spaart. Naar nu blijkt doet het merendeel dat; 25 procent spendeert het geld in twee jaar.

Kunstenaars kunnen twee keer een basisstipendium aanvragen. Daarna moeten ze in staat zijn een renderende beroepspraktijk te hebben. Het fonds is het daar niet mee eens. In het beleidsplan 1996-2000 pleit het voor een verruiming naar bij voorkeur zes keer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden