Kunstenaars presenteren alternatief plan voor bijstand

DEN HAAG (ANP) - Zelfstandige kunstenaars moeten telkens weer een beroep kunnen doen op de bijstand. Ze dienen dan wel te kunnen aantonen dat de behoefte aan bijstand van tijdelijke aard is. Verder moeten ze, als ze hun bestaan als zelfstandige beginnen, maximaal drie jaar aan een stuk een beroep kunnen doen op de bijstand. Tussentijdse toetsing voor voortzetting van bijstand dient niet alleen te gebeuren op economische, maar ook op artistieke gronden.

Dat is het voornaamste deel uit het alternatieve wetsvoorstel dat de Federatie van kunstenaarsverenigingen, de Beroepsvereniging van beeldende kunstenaars (BBK) en de Kunstenbond FNV gisteren in Den Haag hebben gepresenteerd. Vorige week kwam het kabinet, in het kader van de wijzigingen op de Bijstandswet, met het voorstel om 1200 kunstenaars voor maximaal vier jaar een basisbeurs van ten hoogste 27 500 gulden per jaar te geven.

Nu ontvangen vijftot zesduizend kunstenaars een bijstandsuitkering. Daarvan ontvangen er 1200 nog een beroepskostenvergoeding bovenop de uitkering. De kunstenaars kunnen veelal gewoon doorwerken in de bijstand, omdat ze niet hoeven te solliciteren. Dat zal straks wel het geval zijn, behalve voor de 1200 uitverkorenen voor de basisbeurs.

Voor de meeste kunstenaars gaat waarschijnlijk de normale zelfstandigen-maatregel gelden: ze krijgen een jaar om een eigen 'winkel' op te zetten. Lukt dat niet, dan is het solliciteren of herscholen geblazen.

Volgens genoemde organisaties echter, hebben kunstenaars een uitzonderingspositie: ze werken in tegenstelling tot andere zelfstandigen nog zeer ambachtelijk (en dus duur) en niet marktgericht. Bovendien - en vooral daarom moeten kunstenaars blijvend een beroep op steun kunnen doen - hebben ze vaker dan anderen een periode waarin ze minder produceren en/of verkopen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden