Kunstenaars maken efficiënt gebruik van nieuwe subsidie

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Beeldende kunstenaars maken efficiënt gebruik van het basisstipendium dat zij kunnen aanvragen bij het Fonds voor Beeldende Kunsten. Zij smeren het beschikbare bedrag uit over vier jaar. Daardoor levert het subsidiesysteem een flink voordeel op voor het ministerie van sociale zaken.

Dit blijkt uit een enquête die het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst heeft laten uitvoeren bij negenhonderd aanvragers van een basisstipendium. Het subsidie-systeem is begin vorig jaar ingesteld voor beeldende kunstenaars met een inkomen boven bijstandsniveau.

Vorig jaar kreeg het Fonds meer dan 2000 aanvragen, waarvan er 800 zijn gehonoreerd. Daarmee is een bedrag van 45 miljoen gulden gemoeid. Kunstenaars kunnen minimaal twee jaar en maximaal vier jaar gebruikmaken van de regeling. In die periode hebben zij geen recht op een bijstandsuitkering.

Bijna zeventig procent van de ondervraagden beschouwt het nieuwe systeem als een stimulans om meer eigen inkomsten te verwerven. In 1994 namen zij gemiddeld slechts een kwart van het beschikbare bedrag op. Volgens het Fonds bespaart Sociale Zaken daardoor op de bijstandsuitkeringen.

Minder gunstig komt het 'basisfonds' uit de bus die staatssecretaris Nuis van cultuur wil invoeren; deze maatregel moet gelden voor beeldende kunstenaars die niet in hun onderhoud kunnen voorzien. Over de hoogte hiervan wordt nog onderhandeld.

Als het basisfonds aanspraak zou geven op de helft van een bijstandsuitkering, 600 gulden, ziet slechts eenderde van de ondervraagden er iets in. Ruim tachtig procent is er tegen, wanneer de invoering gepaard gaat met een afschaffing van de basisstipendia.

Logisch dat de reacties negatief zijn, vindt F. de Haan van de Kunstenbond. Volgens hem hadden de kunstenaars anders gereageerd als hen een basisfonds was voorgesteld van negenhonderd gulden, met een ruime mogelijkheid om bij te verdienen. “Fondsdirecteur Dales ziet ons plan als een bedreiging voor zijn stipendium. Het is flauw dat hij met een wat eenduidige vraagstelling zijn gelijk probeert te halen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden