Kunstenaars laten zich inspireren door boerenleven

In het Designhuis scharrelen biggen rond en er staat een varkenstoilet. Het platteland is een groeiende bron van inspiratie voor ontwerpers.

Het platteland en het boerenleven zijn een groeiende bron van inspiratie voor ontwerpers. Die trend wordt vooral ingegeven door de behoefte aan authenticiteit. In het Designhuis in Eindhoven is tot en met zondag een hele uitstalling te zien van modern design met een rurale twist.

Met de titel van deze presentatie, ’Boer zoekt stijl’, lijkt samensteller Lidewij Edelkoort, oud-directeur van de Design Academie in Eindhoven, mee te willen liften op de succesvolle tv-serie ’Boer zoekt vrouw’. In dat programma bieden waarin vrijgezelle boeren zich aan als huwelijkskandidaat. Maar de overwegend romantische kijk op het platteland die de serie uitstraalt, ontbreekt op deze tentoonstelling. Designers zien het platteland vooral als de plek waar ze inspiratie opdoen voor de oplossing van actuele vraagstukken zoals het milieu en de voedselproductie.

Geen stoere boeren in het Designhuis, maar wel veel aandacht voor het varken. Nederland is de grootste leverancier van varkensvlees in Europa. Wat betekent dat voor het milieu en hoe gaan we daar in de toekomst mee om? Gaan we de varkens stapelen in futuristische flats, zoals architectenbureau MVRDV heeft bedacht met het ontwerp Pig City?

In deze stad met 76 varkensflats van elk ruim 600 meter hoogte, kunnen de biovarkens buiten lopen op grote uitstekende balkons waar beplanting groeit. Bovenop de flats bevinden zich viskwekerijen die voor het varkensvoer zorgen. Of moeten we massaal aan het varkenstoilet van Joep van Lieshout? Aan de voorkant doen mensen er hun behoefte op, terwijl varkens de uitwerpselen opeten uit een trog aan de achterkant. Speciaal voor grotestadskinderen scharrelen – afgeschermd door balen stro – in het Designhuis ook een paar levensechte biggen rond, om aanschouwelijk te maken dat karbonaadjes en sateetjes gemaakt worden van levende wezens.

Voedsel en voedselbereiding vormen een belangrijk thema voor jonge ontwerpers, al ontbreken ook de meubelen en interieurartikelen niet. Vaak zijn ze gemaakt van afvalmaterialen, ruwe onbewerkte planken of zelfs stro en tuinslangen – alsof de boer ze eigenhandig in elkaar heeft geknutseld.

De kruiwagen blijkt ook een dankbare inspiratiebron. Rogier Martens maakte er een verrijdbare buitenbank van en Frederik Molenschot bedacht een mobiele kruiwagenkeuken met drie functies: barbecue, rookoven en vuurkorf met spit.

Fraai is de buiten badkuip van Floris Schoonderbeek van duurzaam hout met vuurkorf om het water te verwarmen. Het opwarmen van 700 liter koud water kost tweeënhalf uur, maar ondertussen kun je een maaltijd klaarmaken op de vuurkorf.

Een romantisch beeld van het boerenbestaan geeft ’Boer zoekt stijl’ niet; eerder is deze expositie een lofzang op de (onvermoede) potenties van het platteland. Volgens Li Edelkoort, die ook werkzaam is als trendwatcher, wijst alles erop dat het plattelandsbestaan het urbane leven aan het beïnvloeden is. Inmiddels wonen en werken ook veel internationaal bekende designers op het platteland, zoals viltontwerpster Claudy Jongstra, die haar eigen schaapskudde heeft om verzekerd te zijn van kwalitatief goede wol. Steeds vaker gebruiken ontwerpers ook materialen direct van het land. Om in de terminologie van Edelkoort te blijven: de designer wordt een ’esthetische herder of een conceptuele boer’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden