Kunstenaars laten drone-piloten zien wie hun slachtoffers zijn
Om piloten van onbemande vliegtuigen er op te wijzen dat de kleine stippen die zij vanuit hun computerruimte zien echte mensen zijn, is op een Pakistaanse akker een gigantisch portret van een meisje uitgerold: een slachtoffer van een Amerikaanse drone-aanval.
De bovenstaande foto toont wat een drone-piloot ziet als hij boven dit gebied - de zwaar gebombardeerde regio Khyber Pukhtoonkhwa - vliegt. Zonder het enorme opgeblazen portret zou het meisje niet meer zijn dan een zwart stipje.
Nu heeft het slachtoffer een gezicht. Dit minderjarige meisje kwam zelf niet om het leven, maar verloor wel vier familieleden, waaronder haar ouders, bij een aanval met een drone.
Achter het enorme doek met de zwart-wit afbeelding zit een kunstenaarscollectief dat drone-piloten wil confronteren met hun menselijke doelwitten. Het project draagt de naam #NotABugSplat, dat zich letterlijk laat vertalen als 'geen insecten markeringen'.
'Bug splat' is een term die in militair jargon wordt gebruikt om aan te duiden wat een dronepiloot na een aanval via het korrelige videobeeld ziet. Wat er hier wordt bedoeld, is wat er overblijft van een mens na een bombardement: hetgeen je ziet als je op een muur een mug of vlieg doodslaat.
De kunstenaars hopen dat deze actie de drone-bestuurders 'tot nadenken aanzet en dat het zien van dit meisje empathie opwekt', zo staat vermeld op de hun website. Ook willen ze een dialoog op gang brengen zodat onschuldige burgers in toekomst blijven bespaard.
Amerikaanse aanvallen met drones hebben in de afgelopen tien jaar ongeveer drieduizend Pakistanen het leven gekost, blijkt uit cijfers van 'The Bureau of Investigative Journalism'. Daar zaten tenminste 416 - maar waarschijnlijk duizend - burgers bij, waarvan een kleine tweehonderd kinderen.
undefined