Kunstenaars krijgen als basisinkomen 60 procent van bijstand

Van onze kunstredactie DEN HAAG - Kunstenaars kunnen een basisinkomen krijgen dat vijftig tot zestig procent van de bijstandsuitkering bedraagt. Ze mogen daar maximaal vier jaar gebruik van maken. Hun aanvullende inkomsten mogen het bijstandsniveau niet overstijgen.

Volgens Jack Verduijn Lunel van de Federatie van kunstenaarsverenigingen en Frans de Haan van de Kunstenbond FNV wordt dit in grote lijnen de inhoud van een wetsvoorstel dat staatssecretaris Nuis van cultuur en minister Melkert van sociale zaken en werkgelegenheid binnenkort naar buiten brengen. De belangenbehartigers baseren zich op berichten uit het regeringskamp.

Het wetsvoorstel voor een speciale inkomensregeling voor kunstenaars (WIK) is volgens hen een slap aftreksel van het plan dat de beroepsorganisaties hebben ingediend. Zij pleitten zelf voor een hogere uitkering, meer mogelijkheden om bij te verdienen en een langere periode waarin kunstenaars gebruik kunnen maken van de regeling. Frans de Haan: “Een instrument van het Nederlandse cultuurbeleid kan ik dit voorstel bepaald niet noemen.”

- Pagina 17: 'Bijstand blijft aantrekkelijker voor kunstenaars'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden