Kunstenaars helpen door asbest besmet museum

(Novum) - Tientallen kunstenaars stellen belangeloos werk ter beschikking om de collectie van Museum Flehite in Amersfoort te redden. Het werk van de kunstenaars wordt op 2 juni in het Berghotel in Amersfoort geveild en met de opbrengst zal de door asbest besmette collectie worden schoongemaakt.

Op 16 maart sloot het museum, dat vanaf april zou gaan verbouwen, de deuren toen bekend werd dat de collectie besmet was met asbestdeeltjes. De asbest zit volgens museumdirecteur Gerard de Kleijn in de plafonds en houten vloerdelen. De vezels, voor het oog niet zichtbaar, zijn verpulverd door de beweging van bezoekers en zijn zo op de collectie terechtgekomen. De schoonmaak zal zo'n tweehonderdduizend euro kosten.

Die vloeren en de plafonds worden er nu uitgehaald. Maar de kosten van deze operatie staan los van de geplande verbouwing. "Een bedrag dat niet begroot is bij de beraming van de verbouwingskosten", zegt De Kleijn. Hij spreekt over een calamiteit. De Kleijn vindt het 'meer dan fantastisch' dat de kunstenaars, waaronder Armando, Bob Negrijn, Kees Verweij en Ellen Faber, hun werk voor de schoonmaak willen laten veilen. De directeur hoopt dat er op 2 juni royaal zal worden geboden en dat mensen niet een 'koopje komen halen'. Het museum heeft duizend mensen in Amersfoort aangeschreven. De Kleijn: "Een speciaal voor dit doel gemaakt bestand met mensen die van de stad en kunst houden en voldoende bemiddeld zijn."

De kunstwerken zijn van vrijdag 25 tot en met zondag 27 mei gratis te bezichtigen in Rietveldpaviljoen De Zonnehof.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden