Kunstenaars gaan WVC plat bellen

AMSTERDAM (ANP) - De Beroepsvereniging van Beeldende Kunstenaars (BBK) roept haar leden op actie te voeren tegen de plannen van de ministeries van WVC en sociale zaken om per 1 januari 1994 kunstenaars uit te sluiten van de bijstand.

Willem Vermaasse van de BBK doet de 'Roep om actie' in het decembernummer van de BBK-Krant. Het protest bestaat eruit het ministerie van WVC op 4 januari telefonisch af te sluiten van de buitenwereld door voortdurend te bellen. De actie zal van negen tot half twaalf 's morgens duren. “Bij een dusdanig massaal bellen is de kans groot dat u op een in-gesprektoon stuit, of niet verder komt dan de interne telefooncentrale. Mocht het u lukken door te dringen tot de minister zelf, vertel dan maar dat u zeer teleurgesteld bent in de manier waarop met de kunsten wordt omgegaan, en dat u met en namens de BBK erg boos bent”, aldus Vermaase. BBK staat op 4 januari voor Bijzonder Boze Kunstenaars.

Vermaase raadt leden met een faxapparaat aan, van hun boosheid te getuigen door een bericht op een vel te schrijven, de beide zijden aan elkaar te plakken, en de aldus ontstane lus geruime tijd door te faxen naar het ministerie.

Ook roept de vakbond op een protest kaart te sturen naar premier Lubbers - 'de baas van de verantwoordelijke minister en staatssecretaris' - met de tekst dat de collegabewindslieden 'oog noch oor' blijken te hebben voor de problemen van kunstenaars in de bijstand.

Die tekst verwijst naar een gesprek dat de kunstenbonden vorige maand met minister D'Ancona hadden over de kunstenaars en de bijstand. Volgens de plannen mogen kunstenaars niet langer dan een half jaar in de bijstand zitten. Als ze niet zelf in hun inkomsten kunnen voorzien, moeten ze zich laten omscholen of andere inkomsten zien te vinden. Voor ongeveer 1 200 beeldende kunstenaars komt er in plaats van de bijstandsregeling een basisstipendium van het Fonds voor de beeldende kunst, vormgeving en bouwkunst.

Een groot aantal kunstorganisaties heeft eerder een alternatief plan gepresenteerd dat er op neerkomt dat kunstenaars die zichzelf niet financieel kunnen bedruipen, uit een speciaal fonds 50 procent van het minimumloon krijgen. De rest kunnen ze zelf bijverdienen. Het voorstel kost de overheid volgens de organisaties minder dan de huidige bijstandregelingen, maar het zou door de bewindslieden terzijde zijn geschoven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden