Kunstenaars gaan van Bijstand naar Fonds Beeldende Kunsten

RIJSWIJK (ANP) - De ministerraad praat vermoedelijk vandaag over het plan van minister D'Ancona van Cultuur en staatssecretaris Ter Veld van Sociale Zaken om 20 miljoen gulden uit de bijstand over te hevelen naar het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. Het geld moet ten goede komen aan kunstenaars die uit de bijstand dreigen te raken.

Dat heeft het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (WVC) gisteren bevestigd. Als het kabinet en de Kamer akkoord gaan, kunnen straks 1 500 kunstenaars in plaats van bijstand een basisbeurs van het Fonds ontvangen. Het Fonds beschikt nu over 26 miljoen gulden voor stipendia en toelagen.

De Algemene Bijstandwet wordt op het ogenblik gewijzigd. De nieuwe wet zou tot gevolg kunnen hebben dat zeer veel van de 6 000 kunstenaars die nu bijstand ontvangen, straks een ander vak moeten leren en moeten solliciteren. Ze krijgen namelijk volgens de voorgestelde nieuwe bijstandwet maximaal een jaar de tijd (en bijstand) om een zelfstandige 'winkel' op te zetten en dat zal voor velen te kort blijken.

Sinds de BKR in 1987 werd afgeschaft, is de bijstand voor veel kunstenaars een soortgelijke voorziening geworden. Dat geldt zeker in de gemeenten die kunstenaars vrijstellen van sollicitatieplicht omdat exposeren als solliciteren wordt gezien.

Niet iedereen is even enthousiast over de plannen. Verschillende organisaties zien liever dat kunstenaars drie tot zes jaar de tijd krijgen om zich als 'zelfstandige' te vestigen en ondertussen bijstand ontvangen, waarvan het zelf verdiende geld wordt afgetrokken. Volgende week maakt de Federatie van Kunstenaarsverenigingen voorstellen bekend die ontwikkeld zijn in samenwerking met de Kunstenaarsbond FNV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden