Kunstenaar leidt nog altijd onzeker bestaan

Kunstenaars in Nederland kunnen zichzelf nog altijd moeilijk financieel bedruipen. Voor ruim een kwart van hen is het onmogelijk van eigen werk te leven. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, dat iedere twee jaar wordt uitgevoerd.

Kunstenaars maken hoge kosten door aanschaf van materiaal dat ze voor hun werk gebruiken en de huur voor hun atelier. Aan de andere kant levert verkoop van kunst in Nederland zo weinig op, dat ruim 40 procent van de kunstenaars een negatief inkomen heeft.

Veel kunstenaars nemen noodgedwongen een bijbaan buiten de kunstwereld. Het aantal (bijna) fulltime banen onder hen neemt toe. Ook leven veel kunstenaars van het inkomen van hun partner.

Volgens het onderzoek is een groot deel afhankelijk van een bijstandsuitkering of probeert aanspraak te maken op de Wet Inkomensvoorziening Kunstenaars. Deze regeling biedt kunstenaars sinds 1998 een uitkering van 70 procent van het bijstandsniveau en de mogelijkheid bij te verdienen tot 115 procent daarvan. Toch daalt het aantal kunstenaars met een uitkering gestaag. In 1993 had bijna de helft van alle beeldend kunstenaars een uitkering, in 1998 was dat 25 procent.

N. Klaus van de Beroepsvereniging voor Beeldend Kunstenaars (BBK) verwacht in de nabije toekomst geen verbetering in de situatie van kunstenaars, hoewel volgens hem in de kunstwereld wel druk gepraat wordt over mogelijke oplossingen.

Klaus: ,,Er zijn plannen om een kunstaankoop aftrekbaar van de belasting te maken. Bovendien zal de overheid in de toekomst waarschijnlijk rente gaan subsidiëren van leningen die afgesloten zijn om een kunstwerk te kopen.'' Hij denkt dat beide maatregelen het koopgedrag van mensen positief zullen beïnvloeden. Daar zullen kunstenaars weer van profiteren. ,,Maar voorlopig leven kunstenaars nog zonder beleg op hun brood'', aldus Klaus.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden