Kunstenaar krijgt vier jaar bijstand zonder plichten

Van onze verslaggevers DEN HAAG - Het kabinet wil kunstenaars hoogstens vier jaar een bijstandsuitkering geven zonder dat voor hun een sollicitatieplicht geldt. Die tijd kunnen zij gebruiken om na hun opleiding een beroepspraktijk op te bouwen, waarmee zij zich zelf kunnen onderhouden.

In die vier jaar krijgen zij een uitkering van 60 procent van de bijstand (waarvan de hoogte afhangt van de leefsituatie). Zij mogen bijverdienen tot 100 procent, zonder dat wordt gekort op de uitkering.

Minister Melkert (PvdA, sociale zaken en werkgelegenheid) en staatssecretaris Nuis (D66, onderwijs, cultuur en wetenschappen) schetsen deze hoofdlijnen van de wet inkomensvoorziening voor kunstenaars in een brief aan de Tweede Kamer. De wet moet op 1 januari 1997 in werking treden.

De regeling richt zich niet uitsluitend op kunstenaars die net de opleiding hebben voltooid. Er komt een overgangsregeling voor al praktiserende kunstenaars die in het jaar voor invoering van de nieuwe wet reeds een beroep doen op de bijstand.

Directeur R. Mulder van het Voorzieningsfonds voor Kunstenaars reageerde gisteren cynisch. “Het lot van goede boeken is dat ze bij De Slegte terechtkomen. Het lot van goede ideeën is dat ze bij politici terechtkomen”. Zijn fonds opperde ooit het idee om een speciale inkomensregeling voor deze beroepsgroep te treffen. Maar het voorstel van de bewindslieden is hem te mager.

Wonder

Mulder vindt het een wonder dat een basisvoorziening die herinnert aan de jaren zeventig, nog steeds mogelijk blijkt in de tijd van de nieuwe zakelijkheid. Hij heeft ook waardering voor de open discussie die de bewindslieden willen voeren, voordat ze komen met een kant-en-klaar wetsontwerp.

Met de Federatie voor Kunstenaarsverenigingen, de Kunstenbond FNV en Kunsten'92 blijft zijn Voorzieningsfonds echter pleiten voor een uitkering van ongeveer 75 procent van het bijstandsniveau (circa 800 gulden voor een alleenstaande) en een mogelijkheid om bij te verdienen tot het minimumniveau (ruim 1800 gulden). Niet omdat ze meer geld willen binnenslepen, maar omdat ze kunstenaars een reële kans willen geven op eigen benen te staan, verduidelijkt Mulder. Bovendien willen zij de regeling langer laten gelden dan de nu genoemde vier jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden