Opinie

Kunstenaar Hozny wordt gewoon vrijgesproken

Still uit de gewraakte videoclip Beeld Hozny / Realrecordz
Still uit de gewraakte videoclipBeeld Hozny / Realrecordz

Maakt een proces tegen rapper Hozny kans? Nee, net zomin als het proces tegen Wilders kans maakte. En terecht, schrijft Jan Jaap de Ruiter. Wilders oogst gewoon wat hij zelf zaait.

Jan Jaap de Ruiter

Tot aan de Hoge Raad werden er processen gevoerd tegen kunstenaar Jonas Staal op beschuldiging van bedreiging van het leven van PVV-leider Geert Wilders. Staal werd vervolgd omdat hij in 2005 op de openbare wegen gedenkplaatsen had opgericht met bloemen, knuffelbeesten, kaarsen en foto's van Wilders als was hij om het leven gekomen. Hij zette zijn kunstwerken langs de openbare weg in een poging een oproep te doen tot een debat over de vraag hoe 'tegenwoordig politiek wordt bedreven'.

Geert Wilders deed aangifte, de zaak diende in 2007 bij de rechtbank in Rotterdam, in 2008 bij het gerechtshof in Den Haag en uiteindelijk bij de Hoge Raad: alle drie spraken Staal vrij. Het Openbaar Ministerie bleek nooit een zaak te hebben. De vrijheid van meningsuiting, of beter gezegd kunstuiting, prevaleerde boven het vermeende levensbedreigende karakter van de kunstwerkjes langs de weg. Niet aannemelijk was gemaakt dat de herdenkingsplekjes mensen ertoe zouden kunnen aanzetten de politicus daadwerkelijk te vermoorden.

De video van Hozny
En dan hebben we nu de video van Hozny over Geert Wilders. De PVV-leider beschouwt ook deze kunstuiting als een bedreiging. Mensen zouden zich door deze video geïnspireerd kunnen voelen een aanslag op zijn leven te doen.

De clip vangt aan met de alternatieve Saoedische vlag die Wilders vorig jaar voorstelde met als tekst: 'De islam is een leugen; Mohammed een misdadiger en de Koran vergif'. Daarna rapt de rapper het leven van Wilders met als rode draad diens haat tegen de islam.

Dan komt het eindspel en zien we een pseudo-Wilders geknield zitten met twee mannen naast zich met pistolen op hem gericht. Daarna gaat het scherm op zwart en horen we twee pistoolschoten. De suggestie is dat de pseudo-Wilders wordt vermoord. Toch zingt Hozny voordat de laatste scene aanvangt: 'Dit is geen bedreiging of een poging tot je dood'.

Overigens toont deze scene grote gelijkenis met de scene in Wilders' film Fitna waar eerst een koran verschijnt, welke verdwijnt waarna een geluid te horen is van het afscheuren van papier, suggererend dat een pagina uit de koran wordt gescheurd, hetgeen door moslims als hoogst kwetsend zou worden ervaren.

De aangifte en de frustratie
Gaat de aangifte van Wilders kans maken, is de grote vraag. En mijn voorspelling is dat dat niet het geval zal zijn. We hebben hier te maken met een jonge moslim die de inmiddels hoog oplopende frustratie van veel jonge gewone huis-tuin-en-keukenmoslims in dit land verwoordt in een kunstuiting.

Een van de bermkunstwerkjes waar Jonas Staal voor vervolgd werd Beeld Jonas Staal
Een van de bermkunstwerkjes waar Jonas Staal voor vervolgd werdBeeld Jonas Staal

En die frustratie wordt des te groter als aandacht wordt geschonken aan de reactie van de premier op de clip: hij vond hem 'walgelijk', tevens in aanmerking nemend dat Wilders al zoveel jaren beveiligd moet worden.

Maar toen vorige week Wilders zelf te kennen gaf een voorkeur te hebben voor een Den Haag met 'minder Marokkanen' en die uitspraak later nog eens herhaalde, al of niet geldend voor criminele Marokkanen en Marokkanen met een uitkering, reageerde de premier onderkoeld en gebruikte hij geen grote woorden als 'walgelijk': 'Als we op elk stuk rood vlees dat Wilders ons voorhoudt gaan reageren, dan maken we hem veel groter dan hij is'. Maar hij zei dat niet naar aanleiding van de kunstuiting van Hozny. Geen gelijke monniken, gelijke kappen

De vrijheid van meningsuiting
Wilders oogst wat hij al jaren zaait: de ongelofelijke frustratie van jonge moslims die echt hun stinkende best doen wat van hun leven te maken in dit land en die dag in dag uit van de PVV-leider en diens entourage te horen krijgen dat ze niet meetellen en een gevaar voor de samenleving zijn, alleen maar omdat ze moslims zijn.

Wilders werd indertijd voor de rechtbank gedaagd voor zijn uitspraken: hij werd vrijgesproken. En terecht. Jonas Staal werd vrijgesproken: ook terecht. En zo zal Hozny straks ook terecht vrijgesproken worden. Niets nieuws onder de zon. Maar wel en vooral een betreurenswaardige en zich almaar verscherpende polarisatie in en van dit land.

Jan Jaap de Ruiter is arabist aan Tilburg University

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden