Kunstenaar bedenkt nep-Marokkaan

Onder valse naam vindt opiniemaker zijn weg naar de media

In drie maanden tijd werd hij een leidende Marokkaanse opiniemaker. Beeldend kunstenaar Nelle Boer opende vorig jaar een Facebookpagina voor de fictieve politicoloog Nizar Mourabit. Een portretfotootje maakte hij door een foto van een Saoedische jongen van internet te plukken en die met photoshop te bewerken. In juli verstuurde hij zijn eerste opiniestuk als Mourabit, naar weblog Joop.nl. Dat werd goed opgepikt, waarna hij Trouw probeerde. Op 2 augustus stond zijn opiniestuk 'Makkelijk, iedereen over één kam scheren', in deze krant. Gisteren onthulde Boer zijn ware identiteit, nadat verhalen van Mourabit in landelijke kranten, op weblogs en in internationale media waren verschenen.

Waarom deed u zich voor als Marokkaan en mengde u zich in het islamdebat?

"Het was in eerste plaats een kunstproject. Ik wilde een fictief persoon levend maken. En ik was nieuwsgierig: Hoe wordt op een Marokkaanse Nederlander gereageerd? Op sociale media kreeg ik wat reacties, daarna was ik benieuwd hoe gereageerd zou worden op een inhoudelijke mening."

Vrijwel alle landelijke media trapten erin.

"Daar gaat het nu vooral over. Dat vind ik niet zo interessant, zo werken media nu eenmaal. Ze willen nieuws brengen, en zijn blij wanneer iemand uit het niets met een stevige mening komt. Ik was wel verrast hoe ontzettend snel ik bekend werd. Ik schreef ook in stukken dat ik djihadisten als vrienden heb, niemand controleerde dat. Ook niemand nam telefonisch contact op, in dat geval was ik ontmaskerd. Ik snap het wel, media hebben behoefte aan dit geluid, misschien zijn zij daardoor minder kritisch. Overigens dacht ik door de mand te vallen toen ik mijn tweede stuk naar Trouw mailde. Ik ondertekende per ongeluk met mijn echte naam."

In onze mailcorrespondentie staat steeds de Marokkaanse naam.

"Ik heb geprobeerd de e-mail te verwijderen. Volgens vrienden kan je die uit een andere postbus wissen, als diegene hem nog niet gelezen heeft."

Eerder verzon u een schilder die een portret van Eva Braun zou hebben geschilderd. Maakt u misbruik van het vertrouwen van mensen?

"In principe doe ik dat. Ik wil mensen in korte tijd op twee totaal verschillende manieren laten kijken naar hetzelfde. Op de Trouw-site staat het opiniestuk nog, nu onder mijn Nederlandse naam. Aan de inhoud is niets veranderd, maar meningen worden gekleurd door wie ze uit. Ik vermoed dat mijn stuk niet in de krant had gestaan als ik het onder mijn echte naam had ingestuurd. Mijn advies: vertrouw nooit een kunstenaar."

Hoe weten we dat u de echte Nelle Boer bent?

"Ja, dat is lastig. Maar mijn tijd als Nizar is voorbij. Ik zit nu in de evaluatiefase, dan ben ik eerlijk over wie ik ben."

undefined

Hoe kwam Mourabit op opiniepagina terecht?

De opinieredactie beoordeelt stukken niet alleen op de kwaliteit van argumentatie en stijl, maar kijkt ook wie het geschreven heeft. Diversiteit is belangrijk voor Opinie en eenzijdigheid is funest.

Nizar Mourabit bood eind juli een stuk aan voor de opinieredactie. Een auteur met een onbekende naam, vandaar de gebruikelijke checks. Het bestaan van een Facebookpagina, een eerdere publicatie bij de online opiniesite Joop.nl en het contact per mail bevestigden het bestaan van een auteur met een Marokkaanse achtergrond.

Hij voldeed aan het verzoek, zijn artikel te herschrijven. Een tweede artikel, twee weken later aangeboden, heeft de opinieredactie afgewezen. Het voldeed niet aan de eisen.

undefined

Nederlandse Marokkanen: Nelle Boer is niet nodig

Nourdin el Ouali, partijleider van Nida, een door de islam geïnspireerde Rotterdamse partij:

"Dat Mourabit eruit wordt gevist, wijst op een gebrek aan kennis en contacten binnen de journalistiek. Een bedenkelijke situatie. Men is op zoek naar typetjes, de extremistische moslim, de vrijzinnige moslim, of de intellectuele moslim. Ik wil juist van dat groepsdenken af. De wereld zit ingewikkelder in elkaar. Het is interessant dat hij met zijn profiel meteen een podium kreeg. De journalistiek hoort graag wat zij zelf zoekt. Mourabit was voor de pers een vondst. Complimenten voor hoe hij het heeft uitgespeeld."

CDA-politicus en jongerenwerker Ibrahim Wijbenga:

"Mijn vrouw zei al: Hier klopt iets niet. Mijn schoonfamilie woont in Emmeloord, waar Nizar Mourabit ook vandaan zei te komen. En in die kleine gemeenschap was er niemand die zo heette. Maar hij leek me interessant, dus ik vroeg hem om een kop koffie te drinken. Dat stelde hij uit en nu komt de aap uit de mouw. Ik neem de journalistiek niets kwalijk. Geen enkele opinieredactie screent iedereen. Mourabit doet mee aan de stereotypering van de Marokkaan. Hij wilde niet gebeld worden, uit angst ontmaskerd te worden. Sorry hoor, maar dan creëer je een karikatuur. "

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch:

"Deze affaire zegt wat mij betreft niets over de intellectuele Marokkaan. Het zegt iets over de pers, die deze opiniemaker een podium heeft gegeven. Veel Marokkanen worstelen met hun identiteit binnen de Nederlandse maatschappij en zijn hier op een actieve manier mee bezig. Anno 2014 is Nelle Boer dus helemaal niet nodig. Het debat is er, dat wordt door deze affaire verstoord. Er blijkt behoefte te zijn aan bepaalde visies vanuit de Marokkaanse gemeenschap, maar daarvoor is geen nepaccent nodig. Kijk naar acteur Nasrdin Dchar, of filmmaker Abdelkarim el-Fassi. Dat geluid is er."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden