Kunsten '92 kondigt alarmfase 1 af

DEN HAAG (ANP) - Kunsten '92, de vereniging voor kunst, cultuur en erfgoed, heeft voor de kunstwereld alarmfase 1 afgekondigd. ,,In het regeerakkoord staan mooie en beloftevolle woorden, vol pretentie, maar als het op daden aankomt, staat de kunstwereld in de kou'', zegt voorzitter Ad 's-Gravesande.

's-Gravesande is vooral verbolgen over de invoering van het profijtbeginsel in de kunst en cultuur. Mensen die naar een museum of theater gaan zullen daarvoor meer moeten betalen. Hogere inkomensgroepen zouden namelijk meer profiteren van kunst en cultuur.

Volgens Kunsten '92 zal de invoering van het profijtbeginsel tot zulke forse prijsstijgingen leiden dat een groot deel van het cultureel aanbod straks alleen nog voor de beter gesitueerden toegankelijk is. Topkunst wordt onbetaalbaar en middelgrote instellingen en gezelschappen zullen hun hoofd moeizaam boven water kunnen houden. De hoop op verandering en verbetering na de schrale jaren met Balkenende-II en -III is volgens 's-Gravesande erg snel de bodem ingeslagen.

,,Vermaledijde'' profijtbeginsel

Ook de Federatie van Kunstenaarsverenigingen is bezorgd over het regeerakkoord. ,,Er staat veel goeds in over de betekenis van kunst en cultuur. Voor met name cultuurparticipatie en -educatie komt er 100 miljoen euro extra beschikbaar. Maar er zit ook een fikse bezuiniging in verscholen'', aldus directeur Bert Holvast, die reageerde op basis van het conceptakkoord.

Ook hij wijst het ,,vermaledijde'' profijtbeginsel in de culturele sector af. ,,Wanneer we echt moeten vaststellen wie wel en niet profijt hebben van de niet aflatende creativiteit van kunstenaars, dan kan de Nederlandse overheid nog heel wat rekeningen tegemoetzien en wordt het halen van een begrotingsoverschot van 1 procent een onhaalbare ambitie van dit kabinet'', aldus Holvast.

,,Met de ene hand extra geld geven voor actieve cultuurparticipatie en met de andere hand ervoor zorgen dat de enthousiast gemaakte jongeren straks bij de theaterkassa meer moeten betalen voor opera, toneel en muziek, getuigt van een weinig doordachte aanpak'', meent Holvast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden