Kunstcommissie wil wel, maar 't komt er niet van

Het is niet te verwachten dat het kabinet-Rutte valt over het Nederlandse gezantschap bij de paus in Rome. Dat soort gevoeligheden passen meer bij de vorige eeuw.

Zo diende SGP-mannenbroeder ds. Kersten in 1925 bij de begroting van buitenlandse zaken een amendement in met de oproep om aan de ketterse bedoening in Rome geen geld meer te verspillen. De regeringsfractie CHU steunde de motie, waarop vier katholieke ministers hun ontslag indienden en het eerste kabinet Colijn viel.

Inmiddels is het katholicisme voor de staatkundig gereformeerden niet meer de valschen godsdienst nummer één, die bestreden moet worden. De SGP lijkt de katholieken te gedogen.

Het zal dus niet met een schuin oog op die semi-gedoogpartij zijn geweest dat PVV-Kamerlid Wim Kortenoeven de redactie van Plein 2 gisteren toevertrouwde dat er momenten zijn waarop hij een beeldenstorm overweegt. En al hangt zijn kamer vol met historische werken van Hollandsche meesters, hij wil aan de term ook weer geen al te zware historische connotatie geven.

Veelkleurige vaas
Kortenoeven is een veel te fatsoenlijke man om met een woedende massa het parlement te bestormen om voor eens en altijd een einde te maken aan alle kunstwerken die hem niet zinnen. Maar als hij per ongeluk zou oplopen tegen, om maar wat te noemen, de enorme veelkleurige vaas in de hal van de commissiezalen, zal hij niet treuren.

Wat de PVV'er betreft moeten er oude meesters pronken in de gangen van de Tweede Kamer. Niet die moderne nietszeggende kunststukken. "Al valt er over smaak natuurlijk niet te twisten, maar die vaas wel een affreus ding."

Vol ijver gaf Kortenoeven zich vorig jaar dan ook op voor de kunstcommissie van de Tweede Kamer. Maar net als SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die ook bijzondere waarde hecht aan de uitstraling van het parlement en in zijn leven als fractiemedewerker de nodige rondleidingen door het Kamergebouw gaf, heeft hij nog nooit een vergadering van de kunstcommissie meegemaakt.

Sterker nog. De vijf leden van de kunstcommissie weten niet eens allemaal af van het bestaan van de toch wel heel bijzondere eenzame sokken tentoonstelling bij de ingang van de publieke tribune van de plenaire vergaderzaal.

Kunstenares Stef Kreymborg kreeg na een oproep op de radio en in lokale kranten zoveel verweesde sokken, waarvan het broertje of zusje tijdens het wassen om onduidelijke redenen niet meer boven water kwam, dat ze een klaagmuur van eenzame sokken maakte. Het zou Israëlfanaat Kortenoeven moeten aanspreken.

De hal kan het hebben
Oud-veilingmeester en kunsthistoricus Alexander Pechtold weet nog goed dat de commissie wel eens bij elkaar kwam. Dan nam ze gewichtige besluiten over waterbakken en een bronzen hond. Net als Kortenoeven streefde hij naar een historische uitstraling van het Kamergebouw.

Wat niet wil zeggen dat de heren het automatisch eens zijn. Zo is Kortenoeven bijzonder trots op de halve cirkel met marmeren borstbeelden die in de grote hal van de Kamer staat. Het zijn borstbeelden van allerhande historische figuren en die passen goed bij de allure die een nationaal parlement moet hebben, meent de PVV'er.

Pechtold heeft minder warme gevoelens bij de beelden. Er zit te weinig gedachte achter de combinatie van personen. "Je kunt zien dat de collectie door een architect is samengesteld en niet door een historicus. Het enige dat de beelden gemeen hebben is dat ze van marmer zijn."

Wat de architect van het Kamergebouw betreft hoeft Pechtold zich niet al te druk te maken. Pi de Bruijn smeedde met zijn nieuwbouw de oude gebouwen samen tot het parlement dat het nu is. Over de beelden schijnt hij desgevraagd te hebben gezegd: "Ach. Mijn hal kan het wel hebben."

Redactie: Cees van der Laan, Teun Lagas en Karen Zandbergen

Niet erg actieve Kamercommissies
Emolumenten leden Tweede Kamer

Bouwbegeleidingscommissie

Strategisch Overleg Informatievoorziening

Euro-Mediterrane Parlementaire Assemblee

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden