Kunstbeurs Pan wil jongere koper trekken

Oudere verzamelaars hebben het geld, starters moeten sparen

Het is dringen voor de spiegel. Lippen worden gestift, wimpers krijgen een extra likje mascara en door het haar wordt nog gauw een borstel gehaald. De dames en meisjes in de wc van de Amsterdamse Rai maken zich mooi voor 'Kunstontmoetingen', een besloten avond waarmee de organisatoren van kunst- en antiekbeurs Pan een jongere generatie kopers wil trekken.

Horloges, zilverwerk en antieke pistolen, maar ook moderne schilderijen en foto's zijn er te zien. Het aanbod van de 125 handelaren op Pan loopt opvallend uiteen. Net als de prijzen: het gros kost tussen 2500 en 50.000 euro. Uitschieters zijn een 3D-geprinte armband voor nog geen 300 euro en 3,8 miljoen euro voor een Kees van Dongen.

Toch blijft het voor de twintigers, dertigers en veertigers, waaruit het grootste deel van het publiek vanavond bestaat, vooral bij kijken, zien en gezien worden. "Het is vanavond een soort Zuidas-borrel", vertelt kunstverkoopster Lotte Ekkel (27) van Kahmann Gallery. "Normaliter lopen er vooral ouderen rond, dat zijn ook degenen die hun portemonnee trekken." Een jongeman die de vraag heeft gehoord, roept tijdens het voorbijgaan: "Waarom we hier zijn? Voor het gratis bier!"

De foto's in de galerie, die tussen de 3500 en 20.000 euro kosten, worden wel aandachtig bekeken. "De kunstwereld wil graag verjongen", zegt Ekkel. "Maar dat is lastig, want starters hebben geen geld voor de meeste werken. De paar jonge kopers bij ons zijn stellen tussen de dertig en veertig, die net een huis gekocht hebben en hun zaken op orde hebben."

Om werkende jongeren naar de beurs te lokken, heeft Pan naast deze donderdagavond ook op dinsdag haar openingstijden verruimd. Waar de kunsthal normaliter open is tot zeven uur (en morgen tot zes uur), kunnen de tentoongestelde werken op die dagen tot negen uur á half tien 's avonds worden bewonderd. Ook Studio Pan, een database van korte teksten op de website over de geschiedenis en verschillende kunstvormen, moet vooral jongeren enthousiasmeren voor Pan.

Een van de weinig andere jonge handelaren op de kunstbeurs is Ewoud Roosjen (28), die samen met zijn ouders en broertje antiek zilver verkoopt in galerie Jacob J. Roosjen SRI. Als fervent kunstliefhebber koopt hij ook op de Pan. Vorig jaar heeft hij er manchetknopen aangeschaft. "Die verzamel ik. En een vriend van me koopt hier elk jaar een 19de eeuwse print."

Die prints zijn volgens Pan, samen met moderne hedendaagse kunst en foto's, het populairst onder de jonge kopers. De reden: ze zijn minder kostbaar. Maar ook voor de duurdere schalen, couverts en kandelaren in de zilvergalerie is volgens Roosjen interesse onder de jongeren. "De twintigers en dertigers zitten niet tussen de grootste verzamelaars, maar ik zie wel een volgende generatie opstaan en kopen. Of in ieder geval de intentie hebben om te kopen."

Enkele galeries verderop staan drie vriendinnen naar een schilderij te kijken. "Later", verzucht de 26-jarige Saar van Veelen, "als ik geld heb, kom ik iets kopen."

De naar schatting 10.000 tentoongestelde kunstwerken op Pan zijn tot morgen te bezoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden