Kunstactie bij Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Bij de ingang van de Eerste Kamer hebben vertegenwoordigers van de kunstsector actie gevoerd tegen de geplande verhoging van de btw op theater- en concertkaartjes per 1 januari. Een trompettist blies op het Binnenhof in de vrieskou enkele stukken, die abrupt werden afgebroken om de crisis in de sector te symboliseren.

Dinsdag vergadert de senaat over het omstreden plan. In een uiterste poging om het plan terug te draaien togen Erwin van Lambaart (directeur Joop van den Ende Theaterproducties) en kunstenaar Alex van Warmerdam (namens de gesubsidieerde kunst) naar de Hofstad. De eerste is ook voorzitter van de VVTP (Vereniging Vrije Theaterproducenten).

In zijn toespraak hekelde Van Lambaart het in zijn optiek zwalkende beleid van de regering. ,,In een brief schreef de regering onlangs dat ze bereid is de brokstukken over een aantal maanden te repareren. Maar waarom maakt ze het eerst kapot? Dat is geen beleid, dat is non-beleid'', oordeelde de maker van vele musicals.

Een aantal senatoren hoorde de diverse speeches aan. Han Noten, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, was een van hen. ,,Het koper klinkt, maar het debat gaat door'', zei hij, nadat de trompettist weer een stuk had gespeeld. Volgens hem is het regeringsbeleid niet eerlijk, omdat kunstenaars niet op een eerlijke manier hun boterham kunnen verdienen. ,,Het nadeel van de Eerste Kamer is dat wij altijd wat laat op gang komen. Maar nu we eenmaal op gang zijn, kan het nog even duren. Ik hoop dat u geduld heeft'', vroeg hij aan de aanwezigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden