Kunst is een ambacht Henk Spaan

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

JOOST VAN VELZEN

Dat is niet zo'n romantische kijk op kunst, meneer Spaan.

"Daarom juist. Kunst wordt voortdurend als iets romantisch gezien. Maar mensen als Rembrandt en Vermeer, dat waren ambachtslieden, die moesten gewoon hard werken voor hun geld. Nu worden ze gezien als door God gegeven kunstenaars met een grote K. Met schrijvers is het al niet anders. Neem die Parijse groep schrijvers zoals Dos Passos, Hemingway en F. Scott Fitzgerald. Amerikaanse romanschrijvers die daarnaast voor Amerikaanse kranten en bladen werkten. Ze waren niet alleen geïnteresseerd in de kwaliteit van hun métier, maar zeker ook in een hoge oplage. Daarvan betaalden ze de huur. Toch zetten we ze als heiligen op een voetstuk."

undefined

Waarom doen we dat, denkt u?

"Ik denk dat dit komt door de behoefte aan religie. Zeker als die religie dreigt weg te vallen, of als mensen zelf niet meer geloven, dan komt het goed uit om de kunstenaar tot een soort God te maken."

undefined

Of de voetballer. En terecht. Een steekpassje van Iniesta is kunst!

"Ja, dat is dus gelul. Een steekballetje van Iniesta is voetbal op het aller-aller-allerhoogste niveau uitgevoerd. Er komt wel talent bij kijken maar het is vooral oefening, arbeidsuren, eindeloos trainen."

undefined

Dus eigenlijk is uw spreuk een pleidooi voor hard werken?

"Of kritiek op romantiek. Als ik naar mijn eigen werk kijk, zie ik dat ook zo. Ik beoefen een ambacht. Ik schrijf, ik maakte televisie, dat zijn ambachten - al heb ik wel aanleg. Maar ik geloof dat dit motto inderdaad ook een pleidooi is voor hard werken. In die zin past deze wijsheid wel goed bij Trouw. Je moet je talent niet vergooien, maar gebruiken. Om er hard mee te werken."

Henk Spaan (1948) is dichter, columnist en schrijver. Voor Het Parool schrijft hij wekelijks 'Spaan geeft punten', waarin hij rapportcijfers geeft, vooral aan mensen uit de voetballerij. Als tv-maker werd hij (met Harry Vermeegen) bekend met satirische voetbalprogramma's als 'Pisa', 'Verona' en 'Die 2: Nieuwe koeien'. Na de breuk met Vermeegen volgde 'Studio Spaan' (met Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten). Hij is mede-oprichter van het literaire voetbaltijdschrift Hard Gras. Spaan publiceerde vier dichtbundels en debuteerde dit jaar als romanschrijver met 'Oude vrienden' (uitgeverij Atlas Contact).

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden