Kunst is dodelijk Frans Ouwerkerk

In De Tegel vertellen bekende en minder bekende mensen over hun levensmotto.

Uw motto klinkt nogal angstaanjagend.

"Ik heb de dood nooit zo eng gevonden. Voor mij is het niet meer dan normaal. De dood komt nooit gelegen maar is altijd om je heen.

"Ik zoek de dood zelfs op. Zo ben ik wel eens bij de faculteit Anatomie en Embryologie geweest en bij Museum Vrolik in het AMC, met al die foetussen, beenderen en zenuwen. Dat trekt mij wel. Als kunstenaar verwerk ik de dood nogal eens in mijn werk. Ik heb eens een dode vlieg op een schilderij geplakt, en op een ander schilderij heb ik een tekst geschilderd: 'Ik schilder niets, ik leef, ik schilder alles, ik ga dood, ik ben verf, ik blijf.' Hier in mijn atelier staat een heel skelet en naast mij staat een doodskist met de tekst: Gereserveerd. Ja, je kunt wel stellen dat ik een fascinatie met de dood heb."

undefined

Hoe komt dat?

"Ik heb het al van kinds af aan. Misschien ben ik de dood als kind gaan opzoeken om de angst ervoor te overwinnen. Dat ben ik blijven doen. Ooit werkte ik als sloper in het VU-ziekenhuis en toen wilde er niemand naar de snijruimte. Terwijl dat toch moest gebeuren, werken tussen de doden. Toen heb ik het gedaan. Ik moest er wel even door, maar doden doen niks. Ik ben ook wel benieuwd hoe het is om in een mortuarium te schilderen, wat dat met je geest zal doen.

"Mijn vrouw en ik hebben 30 jaar geleden besloten dat we ons lichaam na onze dood ter beschikking stellen aan de wetenschap."

undefined

Maar tot die tijd verheft u de dood dus tot kunst?

"Dat zou je kunnen zeggen. Ik rook shag en van ieder sjekkie dat ik rook, schrijf ik de tijd op wanneer ik hem neem. Dat zijn er 20 tot 23 per dag. Het archiveren van mijn rookgedrag als kunstuiting. Ik ga daar mee door tot ik sterf, waarmee ik dus het roken tot een dodelijke kunst verhef. Inmiddels is dat shagarchief 20 bij 80 centimeter. Henri Matisse was als kunstenaar ook veel met de dood bezig. Toch wilde hij zo lang mogelijk kunst blijven maken. Op mijn sterfbed zal ik nog knippen en tekenen, zei hij, wat ook iets zegt over de vergankelijkheid van het kunstenaarsleven. Henri Matisse overleed in 1954. Dat is mijn geboortejaar."

Frans Ouwerkerk (1954 ) is kunstenaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden