Kunst geeft samenleving inspiratie

De Helling

De verkiezingen bieden politieke partijen de kans om het desastreuze en op veel punten tegenstrijdige cultuurbeleid van het gevallen kabinet te herzien en een samenhangende visie op kunst te formuleren.

Om ons de wereld waarin we wonen te kunnen voorstellen, maar ook om ons nieuwe werelden te tonen en het bekende te bevragen, is verbeeldingskracht onmisbaar. Kunstenaars hebben van die verbeelding hun vak gemaakt. Kunst is dan ook niet vrijblijvend, maar helpt de samenleving een visie te ontwikkelen die hoop geeft op een betere toekomst. Het is de moeite waard om in te investeren, zeker in tijden van crisis.

Dat heeft de directeur van het Griekse Staatstheater goed begrepen. Hij laat mensen zonder geld zijn theater in, in ruil voor een kleine bijdrage in de vorm van voedsel voor noodlijdende gezinnen. Hij wil mensen juist in zware tijden de hoop, troost en nieuwe inzichten niet onthouden.

Kunst mag dan schaars zijn, het is dus geen luxeproduct, zoals de Teldersstichting onlangs beweerde. Daarmee suggereert het wetenschappelijk bureau van de VVD dat creativiteit, hoop en nieuwe inzichten voorbehouden zouden zijn aan een rijke elite.

Onze samenleving kan niet zonder verbeeldingskracht. Creativiteit gedijt echter alleen wanneer zij de ruimte krijgt. Ik roep dan ook alle politieke partijen op om in hun nieuwe verkiezingsprogramma's de fundamentele betekenis van kunst voor een democratische en creatieve samenleving te erkennen en voorstellen te doen voor een kunstbeleid dat door overheid en samenleving gezamenlijk wordt gedragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden