Kunst geeft buurt weer de saamhorigheid terug

'Social design' bestrijdt verpaupering in Eindhovense wijk

'Gij zult geen André Hazes op vol volume draaien gedurende de zomermaanden.'

De tekst hangt aan de wand van het buurthuis in de Eindhovense wijk Drents Dorp. "Een geintje", zegt Angelique Bellemakers van woningcorporatie Woonbedrijf. De stichting begon een jaar geleden een kunstproject om bewoners met elkaar in contact te brengen. Onder de naam Drents Dorp Angels werkten drie kunstenaressen intensief samen met de buurtbewoners. 'Social design' noemt ze het. "We willen dat de mensen trots zijn op hun wijk en dat ze het gevoel hebben deel te zijn van de gemeenschap. Met een kunstproject bereik je dat doel beter dan met serieuze brieven."

Drents Dorp is oud. Ingeklemd tussen verlaten industrieterreinen van Philips, dreigt de jarenvijftigwijk te verpauperen. Er is veel leegstand en weinig groen. Wikke Peters, illustrator van beroep, ging als een van de Angels langs de deuren. Bewoners bleken zeer open: "Professionals komen alleen aan de deur wanneer iets níet goed gaat. Wij komen uit oprechte interesse, los van iemands achtergrond. Dat stellen bewoners op prijs. Wat vindt u van uw wijk? Wat zou u doen om uw wijk beter bewoonbaar te maken? Op deze vragen kregen we uitgebreid antwoord."

De voorstellen van bewoners leverden diverse kunstwerken op. Zo kwam Frouke van Overveld op het idee om bewoners uit te nodigen hun tatoeages op een tafel te tekenen. "Tattoos zijn hier in Drents Dorp nogal een ding", zegt ze. "Achter elke tatoeage zit een verhaal. Daar hoor je meestal niets van. Maar als je met elkaar een tijd aan een tafel zit, komen de verhalen los."

Tijdens het tekenen vertrouwde een buurtbewoner haar toe dat hij vaak bang is om buiten de deur te komen. "Nu we dat weten, houden we daar als bewoners rekening mee. We zoeken hem af en toe op. Zonder dit project hadden we die man nooit leren kennen."

Van de ruim 800 bewoners werden 200 personen actief betrokken bij Drents Dorp Angels. André Bernardino woont al tien jaar in de wijk. Hij is zich er door de activiteiten meer thuis gaan voelen. "Wat ik hier zie gebeuren heb ik nergens anders meegemaakt. Er is saamhorigheid. Drents Dorp is de place to be man."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden