column

Kunnen we het alsjeblieft blijven hebben over de macht van - vooral witte - mannen?

Seada Nourhussen: "Wat opvalt: veel vrouwen die zich tegen #MeToo keren zijn ouder, wit en gevestigd."Beeld Maartje Geels

"Je bent toch geen feminist hè?" Zijn amandelvormige blauwe ogen sloegen meteen dof uit. De zwarte wimpers die de ogen omlijstten leken valer. 

Een man kan knap zijn, maar zodra er iets onnozels uit zijn mond komt, verandert er heel veel. Ik weet het en toch blijft het me verbazen; de walging die het woord 'feminist' nog steeds bij mannen oproept.

Terwijl ik me geregeld afvraag of ik die titel verdien - ik vind het prima (leuk zelfs) als mannen deuren open houden, diners betalen of tassen dragen - schieten mijn nekharen wel direct uit de krul als mannen ervan uitgaan dat ik géén feminist ben.

Want dat die deur voor me wordt opengehouden of die rekening wordt betaald, betekent echt niet dat ik niet tussen de gangen door over seksisme zal praten. Extra leuk juist.

Ik besef ook wel dat dat ontzettend scheef is en dat diepgewortelde patriarchale gedachten bij mij ervoor zorgen dat ik het wel aantrekkelijk vind dat mannen (tijdelijk) de rol van voorziener en beschermer aannemen. En dat ik zo alleen maar aan ongelijkheid bijdraag. Theorie en praktijk zijn soms - wat zeg ik? vaak - lastig te rijmen en verandering bij jezelf is de zwaarste strijd.

Maar kunnen we het alsjeblieft wel gewoon blijven hebben over de macht van, vooral witte, mannen en niet iedereen die dat gesprek voortzet meteen wegzetten als zuur, puriteins of seksueel gefrustreerd? En kunnen wij vrouwen elkaar steunen of op zijn minst elkaars geluid serieus nemen en luisteren? Want vooral ook onder vrouwen is 'feminist' een vies woord.

Dat bleek wel weer toen vlak nadat een gemêleerd en veelkleurig gezelschap Hollywoodvrouwen tijdens de Golden Globes een statement maakte tegen machtsmisbruik en seksueel geweld door in het zwart gekleed te gaan, een grote groep Franse vrouwen in de pen klom om machtige mannen te beschermen. #MeToo is volgens hen verworden tot een 'heksenjacht' - een opzettelijk foute woordkeus die de bloedige geschiedenis van (vrouwen)vervolging teniet lijkt te willen doen - tegen mannen en een aanval op 'seksuele vrijheid'.

Volgens grote namen als actrice Catherine Deneuve, die zelfs de voor seksueel misbruik gezochte regisseur Roman Polanski verdedigt, moet 'het stelen van een kus of praten over intieme zaken tijdens een zakelijk diner' kunnen. Als je dat niet kunt waarderen ben je gewoon seksueel onvrij. Het schetst een ongelooflijk sneu beeld anno 2018: vrouwen bestaan alleen via mannelijk verlangen en mannen zijn slachtoffer van hun onderlijf.

Al aan het begin van de wereldwijde golf aan misbruikbekentenissen waren ook hier vrouwen als Jessica Durlacher, Wilma de Rek en Aleid Truijens dezelfde mening toegedaan over #MeToo: laten we niet doorslaan. Een paar mannen vallen van hun voetstuk en vrouwen trappen al op de rem? Je mag onrecht wel bespreken, maar het mag geen gevolgen hebben? Hetzelfde gebeurt vaak bij de strijd tegen racisme. Je mag wel zeggen dat Johan Derksen of Giel Beelen zwarte vrouwen niet met apen mogen vergelijken, maar eisen dat ze met hun racistische gedrag uit beeld verdwijnen gaat te ver. Vooral de status quo niet aanvallen.

Wat opvalt: veel vrouwen die zich tegen #MeToo keren zijn ouder, wit en gevestigd. Ze hebben hun positie binnen de status quo verworven. Daarin weten ze te navigeren. Nu lijken ze bang voor de onzekerheid van een nieuwe machtsstructuur. Welke rol hebben ze daarin? Hoe moeten ze zich dán verhouden tot mannen? Of tot jongere vrouwen van allerlei komaf die eigen ideeën over seksualiteit hebben? Als je je zo'n nieuwe wereld al niet durft voor te stellen ben je denk ik pas onvrij.

Lees hier meer columns van Seada Nourhussen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden