Moderne Manieren

Kunnen we gespaard geld voor onze zoon zelf houden?

Beeld Nanne Meulendijks

Etiquette-specialist Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.

Beste Beatrijs,

Jaren geleden zijn mijn vrouw en ik begonnen met geld sparen voor onze zoon die toen twee jaar was. Bedoeld voor als hij volwassen is en iets extra’s nodig zou hebben. Het geld hebben we op een aparte rekening gestort op zijn naam met ons als wettelijk waarnemer. Nu is hij bijna achttien jaar en krijgt hij beschikking over de spaarrekening. Het is intussen een fors bedrag (45.000 euro) en hij heeft ook nog geld van grootouders geërfd. 

Tegelijkertijd is onze eigen financiële situatie de laatste tijd flink achteruitgegaan en teren wij fors in op ons eigen spaargeld. Onze zoon weet niet dat wij voor hem gespaard hebben. Wij zouden (een deel van) het voor hem gespaarde geld van zijn rekening af kunnen halen om in ons eigen beheer te houden, maar het voelt niet goed: dit hebben wij voor hem bestemd. Hij gedraagt zich goed en verantwoord. Anderzijds zijn we bang dat wij zelf de komende jaren geld tekort gaan komen. Wat vindt u?

Beste Spaargeld voor zoon,

Uw zoon is niet op de hoogte van het feit dat u een spaarrekening voor hem hebt aangelegd. Houden zo! Of u als ouders wel of geen financiële problemen hebt doet er niet toe. Het is sowieso niet raadzaam om een jongen van achttien een bedrag van 45.000 euro ineens te geven. Dat is veel te veel en dat heeft hij op dit moment helemaal niet nodig. U kunt dat beter bewaren tot hij later bijvoorbeeld een huis of een auto wil kopen, zodat u een aanbetaling kunt financieren. Hij heeft een bedrag van zijn grootouders geërfd. Daar heeft hij recht op, als hij achttien wordt, en hij zal ook wel weten dat dit bedrag op hem wacht. Dat kan hij gebruiken voor een vakantiereis of misschien om rijlessen te nemen.

Wat het voor hem gespaarde geld betreft, raad ik u aan om hier niets over te zeggen tegen hem, maar dit te gebruiken voor zijn studie of vervolgopleiding. Daar zult u toch geld aan kwijt zijn, want voorlopig is uw zoon nog niet financieel zelfstandig. Misschien is het gespaarde bedrag voldoende om zijn hele studie te bekostigen. Dan gebruikt u het spaargeld concreet voor uw zoon en hoeft u zich niet schuldig te voelen. Blijf ervan af voor uzelf, tenzij u de financiële bodem van uw bestaan bereikt.

Moderne Manieren

Eerder gestelde vragen aan Beatrijs zijn terug te lezen in het dossier ‘Moderne Manieren’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden