Kunnen VVD en GroenLinks genoeg water bij de wijn doen?

Verkenner | Edith Schippers test vandaag de politieke wil bij VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Zien zij een gezamenlijk kabinet zitten? De obstakels zijn legio.

Van tevoren heeft partijleider Jesse Klaver zijn achterban van GroenLinks per mail gewaarschuwd: 'We zitten met z'n vieren aan tafel, maar niet om te onderhandelen. Wel om te kijken of er enige ruimte is tot een zinvol gesprek te komen.'


Het voorbehoud is duidelijk. GroenLinks wil 'serieus meedoen' aan onderhandelingen over een kabinet. Maar heeft het wel zin, als VVD en CDA nog zo twijfelen? Er zijn inhoudelijk grote verschillen op de belangrijke onderwerpen immigratie, arbeidsmarkt, klimaat en ethische vraagstukken.


De leiders van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zitten vandaag samen aan tafel. Verkenner Edith Schippers heeft het gesprek geregeld; ze voert de druk op. Mark Rutte, Sybrand Buma, Alexander Pechtold en Jesse Klaver moeten elkaar maar eens diep in de ogen kijken. Willen ze echt samen proberen een kabinet te vormen en zijn ze bereid om daarvoor concessies te doen? Vandaag gaat het om de politieke wil, om de graad van haalbaarbeid. Kan de verkenning worden afgesloten om over te gaan tot formatie-onderhandelingen?


D66 is fan van de samenwerking tussen de vier partijen, maar VVD en CDA blijven aarzelen, al zijn ook zij bereid tot een 'serieus gesprek' met GroenLinks. Voor de VVD ligt samenwerken met GroenLinks, bijvoorbeeld over immigratie, zeer gevoelig. Ook GroenLinks-voorman Klaver zei deze week dat de tegenstellingen groot zijn. Waar GroenLinks wil investeren in milieumaatregelen en duurzame energie, ziet de VVD graag meer ruimte voor de auto en het bedrijfsleven.

Arbeidsmarkt

Daarnaast verdeelt de arbeidsmarkt de partijen. CDA en GroenLinks zijn voor bescherming van de rechten van werknemers en willen de vakbonden betrekken bij aanpassing van de regels voor bijvoorbeeld ontslag en flexibele contracten. D66 en VVD hebben geen boodschap aan dit polderoverleg; bedrijven zullen mensen in dienst nemen als zij ze makkelijker kunnen ontslaan. GroenLinks wil mensen met een uitkering meer mogelijkheden geven om bij te verdienen. De VVD is dit een gruwel: die zet liever het mes in de vakantietoeslag in de bijstand.


Het CDA staat in enkele ethische kwesties juist vrijwel alleen als ze gaat regeren met drie vrijzinnige partijen. Het CDA heeft grote moeite met het D66-wetsvoorstel om wietteelt te legaliseren en met de wens van D66 en VVD om stervenshulp voor niet-zieke ouderen mogelijk te maken.

Vluchtelingen

Over asiel- en integratiebeleid denkt het kwartet ook verschillend. VVD en CDA staan een strenge lijn voor, D66 en GroenLinks zijn milder. De liberalen willen dat niet-Europese vluchtelingen alleen nog dichtbij oorlogshaarden worden opgevangen, buiten de EU. Het CDA pleit voor tijdelijke verblijfsvergunningen voor vluchtelingen, om terugkeer na een conflict te bevorderen. D66 ziet de huidige stroom nieuwkomers juist als een voldongen feit en hamert op het belang van hun integratie, bijvoorbeeld via taalles. GroenLinks pleit voor 'legale routes' voor vluchtelingen door hen via hervestigingsprogramma's naar Europa te halen.


Eén obstakel op weg naar een kabinet van VVD en CDA met D66 en GroenLinks heeft verkenner Schippers gisteren wel vast opgeruimd. Zij had een onderhoud van vijftien minuten met PVV-fractievoorzitter Geert Wilders. Die opperde vorige week dat hij toch wel graag wil regeren met VVD en CDA, alhoewel die partijen hem uitsluiten en hij zelf eerder werken met Rutte uitsloot.


Schippers zocht telefonisch contact met Rutte en Buma. Zij sloegen het aanbod van Wilders 'om het vertrouwen te herstellen' resoluut af. 'Zinloos', aldus de VVD. Sybrand Buma van het CDA: "De PVV heeft de verschillen niet overbrugd maar groter gemaakt. Hij is vier jaar te laat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden