Kunnen mensen ook in de rui zijn?

Katten- en hondenbezitters zijn gewend aan wolken haar in huis bij het naderen van de winter. Maar hoe zit dat bij mensen, krijgen die ook een nieuwe vacht?

Elke herfst merkt de lezeres dat er zich plukken haren op haar kleding en autostoel verzamelen. Waar komt dit vandaan? Dat kan toch allemaal niet spontaan naar binnen waaien, maar moet uit een mensenhoofd komen. En is het daarmee iets om je zorgen over te maken?

"Ja, mensen kunnen inderdaad in de rui zijn", zegt Bing Thio, dermatoloog in het Erasmus MC. Hij houdt zich in Rotterdam sinds 1992 bezig met ernstige haaruitval. Maar dan moet men denken aan bijvoorbeeld dreigende kaalheid. Thio heeft zelf nog nooit iemand op zijn spreekuur gehad met klachten zoals de lezeres ze nu voorlegt.

Dat komt omdat het volgens hem iets heel onschuldigs is. Ook al zit die autostoel soms vol, een tijdje uitval is heel normaal. Daarom is er wereldwijd ook vrijwel geen goed onderzoek naar gedaan, noteert de dermatoloog. "Hetzelfde geldt voor blozen. Mensen hebben er wel eens last van, maar het is niet zo dat er een therapie voor ontwikkeld hoeft te worden, of dat bedrijven er baat bij kunnen hebben om medicijnen te ontwikkelen."

Thio legt uit dat jaarlijks normaliter zo'n tien procent van de haardos is uitgegroeid en kan uitvallen, en dat dit in de rui - de periode dat de uitval het grootst is - hooguit vijftien procent is. Wordt het nog erger, dan is er volgens hem iets anders aan de hand. Maar doorgaans is dat dus helemaal niet aan de orde.

Een functie heeft de rui bij mensen volgens hem niet echt, want anders dan bij dieren groeien er bijvoorbeeld geen dikkere haren terug die tegen kouder weer beschermen. "Het haar als beschermende factor speelt geen rol meer. Omdat we ons nu warm kleden is dat ook niet meer nodig." Het lijkt dus, net zoals het staartbotje, een overblijfsel van de evolutie. Maar het blijft wel een beetje gissen, zegt Thio. Vanwege het gebrek aan onderzoek is die verklaring nog niet volledig bewezen.

"Het lijkt in elk geval nog wel op dezelfde manier te werken. Net als bij dieren hebben de wisselende seizoenen invloed op de hormonale huishouding die de haargroei aanstuurt. Maar ik vraag mij bijvoorbeeld wel af of mensen er ook last van hebben in landen waar die scheidslijn tussen de seizoenen minder duidelijk is als hier." Dat zou een aardige vergelijking opleveren, maar vooral voor de theorie. "Ik zou er niet voor pleiten om veel geld aan dat soort onderzoeken uit te geven. Dat kan in de gezondheidszorg wel nuttiger besteed worden."

Volgens de Rotterdamse arts komt haaruitval in de herfst zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Niet alleen op het hoofd overigens. Maar het zijn in zijn ervaring vooral vrouwen die zich over die uitval zorgen maken. Dat is wat hem betreft onterecht, maar het scheelt wel dat er voor hen een probaat middel is, zegt hij. De pil.

Want door de invloed van de pil op de hormoonhuishouding zouden vrouwen minder last van tijdelijk haaruitval moeten hebben. Maar om daar nou de pil voor te gaan slikken, dat lijkt hem geen goed idee. "Al vinden vrouwen haaruitval vervelend, zo lang er verder niets aan de hand is, groeien de haren gewoon weer aan. Jaarlijks gaat het om maximaal vijf procent van de haardos, verspreid over het hoofd. Is het veel meer dan dat, of is de uitval alleen op bepaalde plekken op het hoofd, dan is het misschien een goed idee om eens naar een arts te gaan, maar anders zeker niet."

Zelf een vraag stellen? Mail naar gezondheid@trouw.nl. Of schrijf naar Trouw, t.n.v. de redactie gezondheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden