Kunnen Jolie/Pitt de herinnering aan Taylor/Burton doen vergeten?

FRANK KOOLS

Hollywood-legende Elisabeth Taylor is amper dood en begraven of Angelina Jolie doet een greep naar haar kroon. Jolie gaat Taylors beruchtste rol van de Egyptische koningin Cleopatra spelen.

Er werd enige tijd verteld dat Oscar-winnares Catherine Zeta-Jones die rol zou spelen. Met de Australische acteur Hugh Jackman als haar Romeinse minnaar Marcus Antonius. Maar de laatste tijd gold Jolie als favoriet. Niet toevallig greep filmproducent Scott Rudin de publiciteit rond Taylors dood deze week aan om bekend te maken dat Jolie eindelijk haar handtekening had gezet.

Maar kan Jolie in de schaduw staan van glamouractrice Taylor? En wie wordt de nieuwe Marcus Antonius? Taylor werd in haar Cleopatra-film uit 1963 gekoppeld aan Richard Burton, net zoals zij getrouwd. De vonk sloeg over bij het filmen. Hun romance, hun beider echtscheidingen en hun huwelijk zorgden voor een schandaal. Volgt Jolie ook dat voorbeeld? Voer voor Amerikaanse roddelbladen en -sites.

Wat regisseurs betreft heeft de film in Hollywood reeds voor ophef gezorgd. Intussen is die al toe aan zijn derde grote naam. Het heet nu dat de Amerikaan David Fincher de regie zal voeren. Die had net een hit met 'The Social Network' en won voor een eerdere film een Oscar.

Amerika's grootste roddelblad People Magazine vroeg lezers deze week te stemmen op hun ideale Marcus Antonius. De keuze was tussen de hartenbreker George Clooney, bevriend met Jolie, Daniel Craig (de laatste James Bond), Colin Firth ('The King's Speech') en, jawel, Brad Pitt, die met Jolie samenwoont en met haar zes kinderen heeft.

Andere showbizz-media doen lacherig: Jolie heeft geen Cleopatra-filmrol nodig om een huwelijk kapot te maken. Zij pakte Pitt al jaren geleden af van zijn toenmalige vrouw Jennifer Aniston, heet het. Van strijd over wie Jolie's tegenspeler wordt, is volgens veel media geen sprake. David Fincher filmde al drie keer eerder met Brad Pitt. Dat Fincher Cleopatra mag regisseren, bewijst voor velen dat Jolie beslist haar levenspartner als Marcus Antonius wil.

De Cleopatra-film uit 1963 werd ook berucht omdat hij zozeer over budget heen ging, dat de filmstudio 20th Century Fox er haast bankroet door ging. De critici vonden hem verder niets. Filmproducent Scott Rudin bezweert dat hem dat niet gebeurt. Zijn film zal geen spektakelstuk worden over Cleopatra als een 'verleidster', zoals Taylor haar speelde, maar een kleiner portret van de Egyptische als 'politicus, strateeg en krijger'.

Blijft de vraag of Jolie/Pitt de herinnering aan Taylor/Burton kunnen doen vergeten. Als iemand Cleopatra kan spelen, dan wel Jolie, vinden de meeste showbizz-volgers. Zij en Pitt komen vandaag de dag nog enigszins in de buurt bij de vele drama's waar Taylor en Burton voor zorgden. Maar over Pitt lijken de meningen verdeeld. 'Hij komt nooit in de buurt van de klasse van Richard Burton', weet een criticus.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden