Kunnen de VS Noord-Korea niet gewoon hacken?

Albert Benschop:
Albert Benschop: "Liever verhinder je dat iemand een kogel op je afvuurt, dan dat je probeert een afgevuurde kogel te stoppen."Beeld AP

De Verenigde Staten proberen Noord-Koreaanse raketten te hacken. Is deze tactiek verstandig?

De gevreesde nucleaire test dit weekend van Noord-Korea kwam er niet. Wel schoot het regime van Kim Jong-un weer een ballistische raket af. Vijf seconden na de lancering knalde het projectiel al uit elkaar, volgens de Amerikaanse regering.

Het is niet de eerste mislukte raketproef van Noord-Korea. Sterker, The New York Times becijferde vorige maand dat 88 procent van alle lanceringen van de Noord-Koreaanse Musudan middellange-afstandsraket mislukte. Een zeer hoog percentage, bij een vergelijkbare Russische raket gaat het bij maar 13 procent van de lanceringen fout.

De Amerikaanse krant onthulde vorige maand dat de VS met computerhacks proberen het raketprogramma van Pyongyang te frustreren. Die operatie doet denken aan Stuxnet, het computervirus dat de Amerikanen gebruikten om het Iraans atoomprogramma te dwarsbomen.

Hoewel de computeraanvallen succesvol lijken, is Albert Benschop, kenner op het gebied van cyberoorlogen ongerust. “Het hacken van Noord-Koreaanse computersystemen is een riskante strategie”, vindt de internetsocioloog aan de UvA.

Wat weten we over de Amerikaanse hacks in Noord-Korea?

“De details blijven onduidelijk, de Amerikanen laten natuurlijk niet het achterste van hun tong zien over inbraken in Noord-Koreaanse raketlanceersystemen. We weten daarom niet zeker of er sprake is van een cyberinterventie. Deels zal het komen door gebrek aan kennis en ervaring, maar door het hoge aantal mislukte lanceringen van de Noord-Koreanen lijkt het erop dat er meer aan de hand is.

De logica erachter is simpel: liever verhinder je dat iemand een kogel op je afvuurt, dan dat je probeert een afgevuurde kogel te stoppen.

De Amerikanen leggen steeds meer prioriteit op deze zogenaamde left of launch-tactiek, het verhinderen van een succesvolle raketlancering, nadat ze jarenlang veel geld pompten in het aanleggen van een raketschild. Ondanks miljardeninvesteringen blijkt die techniek, waarbij de ene raket de andere uit de lucht schiet, niet onfeilbaar.”

Tekst loopt door onder afbeelding.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beeld AP
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.Beeld AP

Hoe kun je inbreken in de computersystemen van een land dat zo geïsoleerd is?

“De Noord-Koreanen zullen voorzorgsmaatregelen hebben genomen. Waarschijnlijk staan de computers die hun raketlanceringen begeleiden los van het internet. Je moet dus op een andere manieren binnenkomen.

Een methode is om geïnfecteerde USB-sticks te verspreiden, in de hoop dat Noord-Koreanen deze in de bewuste computers stoppen. Onlangs kwam aan het licht dat Rusland USB-sticks met malware verspreidde in Kaboel. Nadat een onvoorzichtige Navo-militair in Afghanistan zo’n besmette stick in zijn computer plugde, hadden de Russen toegang tot een geheim netwerk van het bondgenootschap.

De eenvoudigste manier om in te breken, is zorgen dat computers of programma’s die Pyongyang voor zijn raketten koopt, van begin af geïnfecteerd zijn met virussen. Zo kun je lanceringen laten mislukken.”

Noord-Korea heeft voor sommige raketten mobiele lanceereenheden. Zijn die ook moeilijk te hacken?

“Zeker, toch is ook dat niet onmogelijk. Alle computers hebben een bepaalde straling om zich heen waar je met krachtige apparatuur op kunt ingrijpen. Voorwaarde is wel dat je enigszins in de buurt bent van die mobiele lanceerinstallaties. In Noord-Korea is dat natuurlijk moeilijk, maar het zou me niet verbazen als Amerikaanse marineschepen die bij Noord-Korea varen deze apparatuur aan boord hebben, om zo lanceringen te frustreren.”

Het voordeel van hacken is dat je niet hoeft te schieten om de vijand te raken. Is dit een risicoloze manier om Noord-Korea te dwarsbomen?

“Ik vind dit juist riskant. Dat je een ander land hackt om te zien wat er gebeurt, is tegenwoordig normaal. Volgens mij moet je wel uitkijken met het frustreren van je vijanden. Dit soort operaties zouden Noord-Korea namelijk kunnen provoceren zo snel mogelijk een raket af te schieten, als ze zien dat deze vorm van bestrijding van hun raketprogramma succesvol is.

Een ander risico is dat de grens tussen klassiek inlichtingenwerk en oorlogshandelingen vervaagt. Het binnendringen bij je vijand is een ding, het frustreren van zijn militaire mogelijkheden is alweer een hele escalatie. Als de Amerikanen inderdaad dit soort hacks gebruiken om Noord-Korea te dwarsbomen legitimeren ze daarmee dat de Russen en Chinezen hetzelfde gaan doen bij hen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden