Kunduz-akkoord

Unieke gebeurtenissen in het Haagse en als gevolg daarvan mooie kranten. Neem die van afgelopen zaterdag. 'PVV, SP en PvdA slijpen de messen', luidt de openingskop. PVV, SP en PvdA in hetzelfde kamp? Dat de PVV en de SP veel met elkaar gemeen hebben, is geen nieuws, hoewel Geert Wilders en Emile Roemer dat luidkeels ontkennen. Als Wilders ophoudt met dat islam-geklets kan hij zo bij Roemer aanschuiven. Want als het om sociaal-economische kwesties en de houding ten opzichte van Brussel gaat -- en waar gaat het anders over dezer dagen? -- zijn ze het roerend eens.

Maar hoort de PvdA dan ook al in dat kamp? De club is wel aan het schuiven. Aan het echte Kunduz doen ze al niet mee, en de nieuwe leider Samsom zei al dat hij Rutte c.s. wat betreft 'Europa' niet meer aan meerderheden zou helpen. En dat begrotingstekort kan ook best iets hoger dan die roemruchte 3 procent. De PvdA-fractie had in Plasterk al iemand die sneller schrijft dan denkt en heeft nu in Samsom iemand die sneller praat dan denkt. Maar word je van al die snelheid ook wijzer?

Maar misschien komt het nog goed. Haal er die schitterende foto op pagina 4 en 5 maar eens bij. CDA-minister De Jager gezellig op z'n hurken bij de meiden van GroenLinks, terwijl Pechtold van D66 toekijkt en Slob van de CU ongetwijfeld in de buurt is. En Samsom in zijn bankje met de rug ernaartoe, maar wel over zijn schouder meeluisterend. En je ziet hem denken: 'Hoor ik daar eigenlijk niet bij?'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden