Kundig raciaal drama over Jesse Owens en de tijdgeest

REMKE DE LANGE

Race

Regie: Stephen Hopkins

Met Stephan James, Jason Sudeikis, Jeremy Irons, Carice van Houten

****

Het mooie van 'Race' is dat de film over de atleet Jesse Owens teruggaat in de tijd zonder gemakzuchtige achteraf-uitspraken te doen. Owens was de zwarte Amerikaanse atleet die in 1936 tijdens de Olympische Spelen in Berlijn de ene na de andere gouden medaille binnensleepte, terwijl de Führer op de vip-tribune gefrustreerd op zijn snor zat te bijten. Hitler had liever gezien dat Duitse, of tenminste arische sporters de hoogste eer zouden opstrijken.

Het is een mooie anekdote die slim, kundig en genuanceerd wordt ingebed in een drama dat de raciale verhoudingen in zowel Amerika als nazi-Duitsland, eind jaren dertig, onder de loep neemt. In eigen land zit Owens (Stephan James) ver van de blanken achterin de bus, én neemt een blanke, bijna kleurenblinde trainer (de heerlijk verbaal rappe Sudeikis)hem onder zijn hoede. Een lid van het Amerikaanse Olympisch Comité (Irons) dreigt Goebbels met een boycot van de Spelen, en blijkt weerloos wanneer zijn hang naar prestige wordt gekieteld.

Filmmaakster Leni Riefenstahl (Van Houten in een kordate bijrol) werkt voor de nazi's en heeft een eigen agenda.

'Race' gaat over individuele keuzes van mensen die meer zijn dan een product van hun tijd, en die nu eens in verweer komen, dan weer meebewegen.

Owens' meest gracieuze moment komt wanneer hij, als gevierde sportster, terug in eigen land de dienstingang naar een galadiner moet nemen. Hij doet het goedmoedig: hij weet wat hij waard is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden