Kun je, naast vuurwerk, ook de loftrompet afsteken?

De loftrompet: zelfs in het grijze verleden heeft dat instrument nooit écht bestaan. De loftrompet was niets anders dan een gewone trompet. Trompetten vervulden (en vervullen) bij allerlei gelegenheden een ceremoniële functie. Als vroeger ergens gevaar dreigde, werd er soms op een trompet geblazen, die voor de gelegenheid dan de alarmtrompet werd genoemd. Als legers tegen elkaar ten strijde trokken, weerklonk de krijgstrompet: een gewone trompet waarop het 'krijgssignaal' werd geblazen ten teken dat de strijd zou gaan beginnen. En was die strijd eenmaal gestreden en was er ook nog een winnaar, dan werd die bij thuiskomst feestelijk onthaald met trompetgeschal. Zo ongeveer moet de uitdrukking 'de loftrompet steken over iemand (of iets)' zijn ontstaan, die betekent: iemand (iets) uitbundig prijzen.

'Steken' in 'de (lof)trompet, de lofbazuin steken' betekent letterlijk 'het blaasinstrument aan de mond zetten om er op te blazen'. Behalve in die uitdrukking wordt 'steken' niet meer in deze betekenis gebruikt. Dat is er de oorzaak van dat 'de loftrompet steken' de laatste tijd nogal eens wordt verhaspeld. Op radio en tv wordt bijvoorbeeld geregeld 'de loftrompet afgestoken' over al dan niet getalenteerde lieden - alsof die loftrompet een stuk vuurwerk is.

Maar ook in kranten en tijdschriften duikt deze variant steeds vaker op. Als zo'n verhaspeling niet langer als verhaspeling wordt herkend en daarna nóg vaker wordt gebruikt, komt er onverbiddelijk een moment dat de verhaspeling promoveert tot een courante en acceptabele variant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden