Kun je met een contract een hangvakantie voorkomen?

null Beeld Fadi Nadrous
Beeld Fadi Nadrous

Kun je met een contract voorkomen dat kinderen tijdens de vakantie alleen maar naar een schermpje turen?

Kinderen hebben minstens zes weken vakantie, ouders meestal niet. "Hoe voorkom ik dat ze alle dagen achter een scherm hangen?", vraagt een moeder. Een vriendin van haar sluit een 'vakantiecontract' af met haar kinderen. Daarin staat een aantal klussen die ze elke dag moeten doen. "Die variëren van je kamer opruimen en de afwas doen, tot een half uur lezen in een echt boek, of ten minste een uur buitenspelen. Daarna mogen ze doen wat ze willen - lees: de iPad pakken of netflixen tot ze een ons wegen." Is dit een educatieve gouden greep of een wurgcontract? En hoe handhaaf je zoiets?

"Ze kunnen best wat boodschappen doen, maar ineens allerlei beperkingen, dat voelt opgelegd", vindt yogadocent George Langenberg. "Als de mores in huis gewoonlijk heel anders is, gaat het nu met afspraken ook niet lukken." Eigenlijk zouden kamer opruimen en helpen met de vaat niet extra vastgelegd hoeven worden", reageert ook gedrags- en opvoedkundige Mariëlle Beckers. "Dat hoort er altijd bij." Al ziet ze ook wel dat pubers die taken nooit heel spontaan oppakken. "Je moet in de buurt zijn om het te kunnen checken."

Beckers heeft zojuist haar twee oudste kinderen thuisgelaten, terwijl de rest van het gezin een weekend wegging. "Ik laat dan ook een lijstje achter: kattenbak legen, vaat opruimen, boodschappen doen. En ik heb de playstation voor de zekerheid meegenomen, want ze hebben een toetsweek. Ik bel wel anderhalf uur van tevoren dat ik thuiskom, dan hebben ze nog even om alles in orde te maken."

In de vakantie moeten regels gelden, vindt ze. Voor de lunch je bed uit bijvoorbeeld, normaal eten, een keer in de week sporten. "Als ouders die dingen willen vastleggen prima, maar dan moeten ze dat met humor doen", stelt ze voor. "Alles afgevinkt? Dan gaan we pizza eten. En laat de kinderen hun taken vooral onderling ruilen."

"Dat school wegvalt, betekent niet dat ze nu alle dagen kunnen invullen alsof het weekend is", vindt Langenberg. Toch is hij groot voorstander van ouderwets vervelen in de vakantie. "Jezelf in de weg zitten, niemand om iets mee te doen, het saai hebben en niet weten hoe je het oplost. Vakantietijd is uitrusttijd."

Mindfulnesslessen

Hij schreef een aandachtstraining voor kinderen en leidt docenten en leerkrachten op om mindfulnesslessen in het onderwijs te geven. Daarmee leren kinderen hoe ze hun aandacht kunnen richten, op hun lichaam, op hun gedachten. "Dagdromen is functioneel voor het brein", zegt de yogadocent. "Het stimuleert de fantasie, je zet dingen voor jezelf op een rijtje."

Maar zouden mindful-kinderen hun vakantietijd wel nuttig besteden? "Nee", lacht de trainer. "Dat is het mooie ervan: het hoeft juist niets op te leveren. Het gaat er vooral om dat je even kijkt hoe je je voelt. En dat je oké bent in je uppie."

Hij vraagt zich af of kinderen het nog kunnen: zich vervelen. Eindeloos filmpjes kijken rekent hij er niet onder. "Er verstrijken heel wat uren met schermtijd, maar dat vult je brein met 'poep'. Veel ouders lijken het wel makkelijk te vinden." Hij adviseert ouders ook zelf hun telefoon weg te leggen.

Mariëlle Beckers schreef met een collega het boek 'Kom van die bank af, over pubers en iets met bewegen en zo'. Zij wijst ook naar de eigen houding van ouders. Allereerst moeten ze zich de komende weken niet te veel storen aan gedrag van hun kinderen. En de dagen dat ze wel thuis zijn, moeten ze er iets van maken.

Soms probeert Beckers tussen de middag thuis te zijn. "Dan maak ik een tosti of drink ik even koffie met ze." 's Avonds gaat ze weleens met een van de kinderen hardlopen. "Het is echt niet zo dat pubers niets meer willen. Zwemmen in een meertje, een potje pokeren, daar zijn ze echt wel voor in."

Of toch nog even een mindfullnesscursus voor de kinderen? Nee, dat raad ik niet aan, zegt George Langenberg. "Ook dat zou weer heel erg opgelegd voelen en het zijn geen vaardigheden die je snel onder de knie hebt. Ik denk eerder dat ouders stiltemomenten moeten voorleven. Laten zien dat het voor hen positief uitwerkt."

Dus ouders moeten het weer bij zichzelf zoeken? "Ja sorry", zegt Langenberg. "Dat antwoord kun je natuurlijk verwachten van een mindfullnesstrainer. Alles slaat altijd weer terug op jezelf."

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl. Lees meer afleveringen op trouw.nl/opvoedvraag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden