Gezondheid

Kun je jezelf testen op corona?

In Duitsland worden mensen in een drive-in teststation getest op Covid-19.Beeld Stefan Sauer/dpa-Zentralbild/dpa

Iedereen wil het weten: heb ik het coronavirus onder de leden? Een eenduidig antwoord zelden te krijgen.

Het zal nu waarschijnlijk niet meer lukken, maar tot voor kort kon je op internet nog testen kopen voor het coronavirus. Het aanbieden daarvan is illegaal. De gezondheidsinspectie waarschuwt dat zelftests - of het nu gaat om zwangerschap of een virus - alleen op de markt gebracht mogen worden als ze zijn goedgekeurd. Dat is nog met geen enkele test voor corona het geval.

De tests zijn er wel, maar alleen voor gebruik door bevoegde medici. Het is ook niet mogelijk om een test aan te vragen omdat je bepaalde symptomen hebt, benadrukt het RIVM; huisartsen en specialisten hebben duidelijke richtlijnen gekregen die zeggen wanneer iemand wel of niet getest wordt.

Antilichamen zeggen niet alles

Behalve tests die de aanwezigheid van het virus kunnen detecteren, zijn er ook tests die kijken naar de antilichamen die zijn opgebouwd. Daarmee is te zien of iemand in aanraking is geweest met het coronavirus, misschien zonder dat diegene het heeft gemerkt. Ook die tests zijn alleen beschikbaar voor professionele zorgverleners en onderzoekers, niet voor particulieren. Bloedbank Sanquin gebruikt die nu om met zijn talloze bloedmonsters na te gaan hoe het virus zich in Nederland verspreidt. Maar zelfs bloeddonoren kunnen niet even naar Sanquin bellen om een eigen uitslag te krijgen. 

Het zou ook weinig  zin hebben om deze tests toe te laten voor particulier gebruik omdat hieruit op te maken valt of je op het moment zelf het virus bij je draagt. Dat kan best zo zijn, maar dat vertelt deze test niet.

Jezelf testen met iets wat je ergens op internet hebt bemachtigd is af te raden, zegt de gezondheidsinspectie. Er is geen enkele garantie dat de uitslag van zo’n test deugt. Je kunt ten onrechte een geruststellende boodschap krijgen (test negatief, maar toch corona) of in paniek raken terwijl er niets aan de hand is. 

Lees ook:

De effectieve Zuid-Koreaanse aanpak: testen, informeren en afstand houden

Gaat het nieuwe coronavirus onvermijdelijk velen raken, zoals premier Rutte zei? Aziatische landen die al vroeg te maken kregen met het virus, kiezen een andere weg. Zuid-Korea en Taiwan houden het zo veel mogelijk buiten de deur, tot nu toe met opmerkelijk veel succes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden