null Beeld
Beeld

OpvoedvraagBedtijd

Kun je je tienjarige kind eerder ophalen van een klassefeestje, of toch maar niet?

Een tienjarige heeft voor het eerst een klassefeestje, van half negen tot half elf. De ouders van het kind vinden dat veel te laat. Eerder ophalen? Of toch maar niet?

Stoere jongens, giechelende meisjes, bekers frisrank en laat naar bed: schoolfeestjes tot in de late avonduren zijn onlosmakelijk verbonden met puberende adolescenten. De periode dat jongeren rijp zijn om de eerste contouren van het concept ‘feest’ te ontdekken, is voor ieder kind anders. Maar voor kinderen die nog op de basisschool zitten, komen feestjes in de avond wel érg vroeg, zo stellen de ouders van een tienjarige.

Zij hebben moeite met het eerste klassefeestje van hun kind, van half negen tot half elf. Dat is veel te laat, vinden de ouders. Kunnen ze het maken om hun kroost eerder op te halen van het feestje? En moeten ze de organiserende ouders van het schoolvriendje aanspreken op het late tijdstip?

Het gaat om een uitzondering

De ouders moeten zich allereerst realiseren dat het om een uitzondering gaat, stelt pedagoge Krista Okma. Oud en nieuw, op visite bij de buren of een wedstrijd van het Nederlands elftal op tv: misschien mogen kinderen, bijvoorbeeld als het de ouders zelf beter uitkomt, wel vaker laat naar bed. “Vraag jezelf als ouder af hoe consequent je bent”, zegt Okma. “Natuurlijk is het fijn als de opvoeding structuur en houvast biedt, maar kinderen kunnen prima omgaan met uitzonderingen. Sterker, dat haalt de druk van de opvoedketel. Misschien kunnen de ouders het laat naar bed gaan van hun kind de volgende dag compenseren met vroeger slapen.”

En daabij, stelt Okma, is een eerste klassefeestje een bijzondere ervaring voor kinderen. Iets wat ze tot het einde willen meemaken. Papa en mama die al om half tien voor de deur staan, dat is volgens Okma nauwelijks een optie. “En als je daar als ouders toch voor kiest, is het belangrijk om kinderen van tevoren flink in te peperen dat je eerder komt en duidelijk uitlegt waarom.”

Het eerder ophalen van het kind is juist een goede oplossing voor ouders die vinden dat het feestje te laat eindigt, zegt opvoeddeskundige Mariette Dietz. “Het is een levensles, kinderen leren dat er grenzen zijn. Opvoeden is lang niet altijd een dankbare taak. Dit hoort erbij”, zegt Dietz.

Ze adviseert de zogeheten sandwichverpakking te hanteren om het kind uit te leggen dat het feestje vroeger stopt. Begin dus positief, wees blij met de uitnodiging, stelt Dietz. Leg kort uit dat het kind eerder wordt opgehaald en draai weer snel naar iets leuks. Begin over het cadeau. “Je moet het gewoon niet te groot maken”, zegt Dietz. “Dit is wat het is. Punt.”

Zijn ouders misschien geïrriteerd?

Maar, stelt Dietz, het is goed als de ouders zich eerst afvragen of ze het echt zo erg vinden dat hun kind later naar bed gaat. Of dat ze wellicht gewoon geïrriteerd zijn omdat de ouders van het schoolvriendje er andere opvoedgrenzen op nahouden dan dat ze zelf doen. Moeten ze die irritatie bespreken? “Wat schiet je daarmee op”, kaatst Dietz terug. “Dat ze het hele feestje aanpassen aan jou? Relativeer door te beseffen dat het gaat om een verschil in opvoeden. Dat maakt van hen geen slechte ouders. Misschien kan hun kind al heel goed tegen laat naar bed gaan. Kinderen voed je op, ouders van schoolvriendjes niet.”

Ook pedagoge Okma vindt niet dat de ouders verantwoording verschuldigd zijn. Een incidenteel klassefeestje kunnen ouders wel of niet accepteren. Maar, zegt Okma, ouders mogen elkaar wel vaker aanpreken op de opvoeding van hun kinderen als het om andere dingen gaat, zoals gedrag. “Als bijvoorbeeld een vriendje komt spelen en heel brutaal is of veel snoepgoed in zijn schooltas heeft zitten”, zegt Okma.

“Maar veel ouders zien dat toch als terechtwijzen en hebben daar moeite mee. Opvoeden is iets heel kwetsbaars en een ongemakkelijk punt om aan te snijden”, ziet Okma. “Houd het gesprek luchtig en doe niet belerend, maar wees vriendelijk en behulpzaam.”

Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden