Kuipers' route naar de EK-finale
Nederlandse scheidsrechter en zijn assistenten weten precies waar ze heen willen: eindstrijd in Stade de France
Het Nederlands elftal ontbreekt komende zomer op het EK voetbal in Frankrijk, maar mogelijk staat er op 10 juli in Parijs toch een Nederlander in de finale. Scheidsrechter Björn Kuipers (42) heeft het Europees kampioenschap vorig jaar al gemarkeerd als hét doel van dit seizoen en voert de voorbereidingen langzaam op nu het toernooi nadert.
De eerste horde is al genomen. Scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina van de Uefa bevestigde half december dat Kuipers behoort tot de selectie van achttien arbiters die komende zomer naar Frankrijk mag. De benoeming van assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra in februari lijkt een formaliteit, net als de bevestiging van de vijfde en zesde officials Pol van Boekel en Richard Liesveld in maart.
De weg naar de gehoopte finale in het Stade de France is zorgvuldig uitgestippeld. In overleg met scheidsrechtersbaas Dick van Egmond van de KNVB wordt gekeken naar de aanstellingen in de eredivisie, waarbij Kuipers bijvoorbeeld richting de zomer steeds meer topwedstrijden krijgt toebedeeld. Met zijn persoonlijke coach en oud-scheidsrechter Jaap Uilenberg evalueert Kuipers zijn wedstrijden, met zijn assistenten bespreekt hij tot in detail de onderlinge rolverdeling.
Eind deze maand gaat 'Team Kuipers' voor een trainingskamp van de Uefa naar Cyprus, in april volgt in Parijs een speciale bijeenkomst voor alle EK-arbiters. Half mei volgt het laatste onderdeel van de voorbereiding, waarbij ook de Turkse scheidsrechter Cüneyt Çakir aansluit. Çakir floot vorig seizoen de finale van de Champions League, is eveneens een pupil van Uilenberg en fungeert soms ook als vierde man van Kuipers.
Op het WK 2014 werd de weg naar de finale nog versperd door de verrassende halve finaleplaats van Oranje, maar die bedreiging is in Frankrijk bij voorbaat al geweken nadat Nederland zich blameerde in de kwalificatie.
"Dat geeft ons een betere kans om de finale te halen, al maakt het je als scheidsrechter ook wel trots als je eigen land aanwezig is op het toernooi. Ik ging als jochie naar het EK in 1988 en Nederland had natuurlijk ook gewoon op dit toernooi moeten zijn", zei Kuipers gisteren tijdens een bijeenkomst in Zeist, waar de scheidsrechters na hun winterse trainingskamp vooruitblikten op de tweede seizoenshelft.
Ook zonder deelname van Nederland blijft het halen van een finale echter afhankelijk van veel verschillende factoren. "Je moet altijd ook een beetje geluk hebben. Eén fout kan direct fataal zijn. Je moet meedogenloos kunnen zijn en zowel fysiek als mentaal in topvorm zijn."
Een ander cruciaal punt is de communicatie met zijn assistenten. Voorafgaand aan wedstrijden wordt uitvoerig gesproken over de taakverdeling.
Kuipers: "Wie kijkt bij een hoekschop naar het bovenlichaam en wie naar de voeten? Wie let wanneer op welk deel van het veld? We hebben daarnaast veel korte commando's afgesproken om zo snel en duidelijk mogelijk met elkaar te kunnen communiceren tijdens de wedstrijd."
Het EK 2012 was het eerste grote toernooi van Kuipers en ook direct een voorbeeld van een moment waardoor het direct voorbij kan zijn. Het toernooi eindigde voor Kuipers al na twee duels in de groepsfase.
"Dat was een teleurstelling. Het ging vooral over een actie tijdens Ierland-Kroatië die volgens de waarnemers van de Uefa een strafschop voor Ierland had moeten zijn, al vind ik nog steeds van niet."
Kuipers' loopbaan nam daarna alsnog een vlucht met Europa League-finale in 2013 en Champions League-finale in 2014, gevolgd door een WK in Brazilië waar hij "geen cruciale momenten miste" maar wel al in de kwartfinale eindigde. Komende zomer hoopt hij alsnog in de eindstrijd van een groot toernooi te staan.
"Het deed in 2014 pijn toen de weg naar de finale versperd werd door Oranje terwijl wij een heel goed toernooi draaiden. Het zou een droom zijn om de EK-finale te fluiten", aldus Kuipers.
undefined