Kuipers heeft de angst onder controle

Onbesproken blijven, dat is het WK-doel

MATTHIJS KEUNING

OLDENZAAL - Zo druk was het niet eerder geweest bij een training van Team Kuipers. Media zijn deze dinsdag massaal uitgerukt en ook tientallen Oldenzalers komen een kijkje nemen bij de laatste training van Björn Kuipers en zijn assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra voor het trio zondag naar Brazilië vertrekt voor het WK.

De training op het complex van Quick '20, de club waar Kuipers als speler en scheidsrechter begon, is weinig spectaculair. Sprintjes trekken, rondjes lopen en een enkele beroering van de enige bal die wat verloren op het veld ligt. In de stromende regen lopen de drie hun kilometers. Ondertussen mag een lokale zanger op de tribune zijn WK-hit vertolken.

Het contrast is groot met het Estádio da Luz in Lissabon, waar het trio zaterdag nog de finale van de Champions League floot. Kuipers en zijn assistenten zijn tevreden over de wedstrijd, al moet de officiële beoordeling van de Uefa nog komen. De blik kan op het WK gericht, waar ze het beter hopen te doen dan op het EK van 2012 dat al na twee poulewedstrijden afgelopen was.

Sindsdien is het alleen maar beter gegaan met Kuipers. In 2013 de finale van de Europa League, in 2014 de finale van de Champions League. In 2013 de finale van de Confederations Cup, in 2014 de finale van het WK? "We hebben een goede naam, maar aan het WK beginnen we gewoon weer op nul", zegt Kuipers.

De voorbereiding op het WK is ook voor de scheidsrechters allang begonnen. In 2011 al werden 52 scheidsrechters door de Fifa aangewezen als officiële kandidaten. In januari werden de definitieve 25 en acht reserves bekend. Sindsdien is er onder meer een trainingskamp geweest met alle arbiters, waar aan de hand van talloze beelden besproken is wat voor situaties hands, geel of rood moeten zijn.

Zodra de wedstrijden voor het WK bekend zijn, begint de specifieke voorbereiding op de beide landen. Van alle landen zijn gegevens tot in detail beschikbaar. De speelstijl en de spelers, maar ook of de palen bezet zijn bij corners, de keeper kort of lang uittrapt en of er vaak overtredingen worden gemaakt bij de omschakeling.

Alles met het doel in Brazilië onbesproken te blijven. De angst om fouten te maken heeft Kuipers leren beheersen. Fouten die hij maakt, kan hij inmiddels snel achter zich laten. "Nu zitten we misschien op het hoogtepunt van onze roem, maar we weten hoe kwetsbaar we zijn als scheidsrechters. Martin Hansson miste in 2009 de handsbal van Thierry Henry waardoor Frankrijk ten koste van Ierland naar het WK 2010 ging. Hij staat nu op de reservelijst."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden