Kuipers fluit op WK, met dank aan team

's Lands beste scheidsrechter kan niet zonder zijn vaste assistenten

MATTHIJS KEUNING

ZEIST - "Dit kan toch niet. Zo'n dramatische scheidsrechter heb ik nog nooit meegemaakt. Het is al de tweede keer bij ons. Alles tegen, dat bestaat toch niet? Ik neem aan dat hij van elke lijst wordt geschrapt, maar dat zal wel weer niet."

Kenneth Perez was niet erg onder de indruk van Björn Kuipers toen de scheidsrechter zijn eerste wedstrijden in de eredivisie floot. De toenmalig AZ-speler was na afloop van AZ-FC Groningen in januari 2006 woedend over de 'kneus in het veld' die in zijn ogen de wedstrijd had verpest.

Hoe anders is de situatie acht jaar later. De inmiddels 40-jarige Björn Kuipers wordt al jaren gezien als de beste scheidsrechter van Nederland. Hij is de enige Nederlander in de elite-categorie van de Fifa. Naast 159 duels in de eredivisie en 89 in de eerste divisie floot hij twee wedstrijden op het EK 2012, 26 Champions League-duels en twee wedstrijden, waaronder de finale, in de Confederations Cup vorig jaar. Gisteren maakte de Fifa bekend dat de supermarkteigenaar uit Oldenzaal ook op het WK van 2014 zal fluiten. Grootste succes tot dusver was vorig jaar het leiden van de Europa League-finale tussen Chelsea en Benfica in Amsterdam en Borussia Dortmund-Real Madrid in de halve finale van de Champions League.

"Dit is geweldig", reageerde Kuipers gisteren op een ingelaste persconferentie bij de KNVB in Zeist. "Ik ben enorm trots dat we dit als team mogen meemaken. Wedstrijden leiden op een WK is voor een scheidsrechter het hoogst haalbare en geldt als een absoluut hoogtepunt in mijn carrière. We hadden na de vele fantastische wedstrijden van vorig jaar al goede hoop, maar het is toch fijn om nu de bevestiging te krijgen."

Ook Dick van Egmond, coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB, is enthousiast over de uitverkiezing van Kuipers. "Fantastisch. Nederlandse arbiters op een eindtoernooi vormen een enorme stimulans voor de hele Nederlandse arbitrage en vooral voor onze talentvolle jongere scheidsrechters. Ook is het tegenover andere landen en de Uefa een mooie bevestiging van het hoge opleidingsniveau in Nederland."

Het succes van Kuipers is vooral het succes van 'team Kuipers'. Ook in Brazilië zullen zijn vaste grensrechters Sander van Roekel (39) en Erwin Zeinstra (36) hem assisteren.

De kracht van het trio ligt vooral in het feit dat de drie ook buiten het veld goed met elkaar op kunnen schieten. Van Roekel en Kuipers werken samen sinds 2008, Zeinstra kwam er in 2011 bij. In die tijd zijn Kuipers, Van Roekel (docent economie in Delft) en Zeinstra (boekhouder bij schoonmaakbedrijf in Leeuwarden) hechte vrienden geworden. Kuipers: "Dat moet ook wel als je tachtig dagen per jaar met elkaar op pad bent en ook elk weekend in Nederland ergens naartoe gaat."

Verantwoordelijkheid delen is het toverwoord van Kuipers. "Ik vertrouw mijn assistenten volledig. Dat komt door de ervaring en de evaluaties die we doen na wedstrijden. Dan blijkt dat ze het bijna altijd goed zien. Zeker voor buitenspel hebben ze een arendsoog."

Volgens zijn assistenten is de grootste kwaliteit van Kuipers zijn leiderschap. De aanvoerder van Real Madrid wordt door Kuipers niet anders benaderd dan een klant in de supermarkt in Oldenzaal. "Hij kan iemand zowel binnen als buiten het veld op het juiste moment aanspreken op de juiste toon", zegt Van Roekel.

Het team is inmiddels zo ervaren dat Kuipers cruciale beslissingen durft te nemen in een wedstrijd zonder dat hij het moment zelf gezien heeft. In de Europa League-finale annuleerde Kuipers een doelpunt op advies van Van Roekel, in de slotfase van Polen-Montenegro op het EK 2012 was het Zeinstra die als enige zag dat de goal niet mocht tellen. Zeinstra: "Hij geeft ons verantwoordelijkheid, wij moeten dat waarmaken."

Nederlandse arbiters op WK's
1934:Johannes van Moorsel

1950:Karel van der Meer

1962:Leo Horn

1970:Lau van Ravens

1974:Arie van Gemert

1978:Charles Corver

1982:Charles Corver

1986:Jan Keizer

1994:Mario van der Ende

1998:Mario van der Ende

2002:Jan Wegereef

2014:Björn Kuipers

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden