Kuikens knuffelen? Meldpunt kuikenmisbruik is ertegen

Kuikens worden in deze tijd van het jaar ingezet als levende versiering. Beeld Colourbox
Kuikens worden in deze tijd van het jaar ingezet als levende versiering.Beeld Colourbox

Wie een kuiken inzet voor decoratie, als attractie of ter educatie kan een brandbrief verwachten.

Clarissa Liesdek

Nogal wat winkeliers, scholen, benzinestations en verzorgingshuizen laten deze dagen kuikentjes aanrukken ter verhoging van de paassfeer. De pluizige gele bolletjes op pootjes worden vaak ingezet uit commerciële motieven, als decoratie of voor de biologieles. Dit moet echt afgelopen zijn, vindt de actiegroep Comité Dierennoodhulp, dat er een speciaal nieuw meldpunt voor heeft opgericht, het Meldpunt Kuikenmisbruik.

“Kuikentjes zijn geen vermaak­artikelen”, zegt Sandra van der Werd, coördinator bij Comité Dierennoodhulp en medeoprichter van het meldpunt. Dat ontving de afgelopen tien dagen ruim vijftig meldingen. Een ‘schrikbarend’ hoog aantal, vindt de coördinator.

Volgens Van der Werd wor­den kuikens het hele jaar door tentoongesteld, maar is het vooral rond Pasen veel meer zichtbaar. Bedrijven zijn in het bezit van broedmachines of kopen kuikentjes via internet. Na Pasen worden de beestjes weggegeven, gedumpt of op scholen zelfs verloot onder de leerlingen. Van der Werd noemt het gebruik van broedmachines onnatuurlijk en vindt dat kuikens bij hun moeder horen op te groeien. Ze maakt zich vooral zorgen om de haantjes die worden weggegeven, omdat die als nutteloos worden beschouwd. In de Nederlandse pluimvee-industrie worden jaarlijks miljoenen haantjes gedood.

Een kuikentje Beeld REUTERS
Een kuikentjeBeeld REUTERS

Brandbrief

Het meldpunt stuurde brandbrieven naar bedrijven met de oproep te stoppen met het gebruik van kuikens voor eigen vermaak. Afgelopen donderdag overhandigde Van der Werd persoonlijk zo’n brief aan de eigenaar van een kapperszaak in Tilburg en aan benzinesta­tion Gabo in Alphen aan den Rijn. Anderen moeten nog een brief ontvangen, zoals een aspergerboerderij die op Goede Vrijdag een kuikenknuffelmiddag organiseerde. Vorig jaar ontvingen ongeveer 16.000 basisscholen een brandbrief.

Een basisschool die onlangs een brief kreeg is de Jan Campertschool in Driehuis. Directeur Jan Walda heeft een kippenhok in zijn achtertuin en neemt al twintig jaar eieren of kuikens mee naar school die worden gebruikt in het onderwijs. “We leren de kinderen dat het leven bij een ei begint en hoe een kuiken zich ontwikkelt.” Walda vindt niet dat de school zich schuldig maakt aan kuikenmisbruik. “We hebben vrije-uitloopruimtes waar kuikens in alle vrijheid kunnen rondlopen. Ze krijgen genoeg eten. De kuikens geef ik vervolgens weg aan vrienden en familieleden. Ik doe dit al twintig jaar.”

Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat het niet verboden is om kuikens te houden zolang de eigenaar zich houdt aan de dierenwelzijnsregels. Zo moet een dier voldoende voedsel, water, warmte en bewegingsvrijheid hebben. “Het is goed dat er aandacht is voor deze kuikens, maar de misbruikmeldingen moeten we per situatie grondig onderzoeken voordat wij een oordeel kunnen vellen”, aldus de woordvoerder.

Lees ook:

Voor dit supermarkt-ei hoeven geen haantjes door de shredder

Het is een kleine stap die volgens dierenwelzijnsorganisaties een groot compliment verdient: supermarkt Lidl gaat vlees verkopen van haantjes uit de eierindustrie. Het is de eerste supermarkt die dit heeft besloten. Dit najaar moet het eerste vlees in de winkel liggen. De eieren komen ook bij Lidl in de schappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden