Kuijer wint Gouden Griffel, Van Haeringen het Penseel

De Gouden Griffel, de prijs voor het beste kinderboek, is dit jaar toegekend aan Guus Kuijer voor 'Voor altijd samen, amen'. De prijs voor het mooiste geïllustreerde kinderboek, Het Gouden Penseel, gaat naar Annemarie van Haeringen voor het door haar geschreven en geïllusteerde boek 'De prinses met de lange haren'.

Het is voor Guus Kuijer (1942) de derde keer dat hij de jaarlijkse bekroning georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) ontvangt. In 1976 viel 'Met de poppen gooien' in de prijzen. Drie jaar later koos de jury 'Krassen in het tafelblad'.

Voor Annemarie van Haeringen (1959) is het de tweede keer dat zij voor haar illustraties een Gouden Penseel krijgt. Vorig jaar werd zij door de jury gekozen voor haar tekeningen in het boek 'Malmok'.

De Boekensleutel is dit jaar gewonnen door de Amerikaanse Joan Steiner. De Boekensleutel wordt sporadisch toegekend aan een kinderboek dat zowel bij de Griffel- als de Penseeljury de aandacht trekt. Steiners boek 'Je gelooft je ogen niet' geeft met alledaagse voorwerpen een beeld van bijvoorbeeld een haven, een station of een park.

De zilveren griffels zijn toegekend aan Armando voor 'Dierenpraat', Martha Heesen voor 'De vloek van Cornelia', David Almond voor 'De schaduw van Skellig en Ceciel de Bie en Martijn van Leenene voor 'Rembrandt'. De zilveren penselen gaan naar Gerda Dendooven voor 'De verliefde Prins' en Liesbeth Zwerger voor haar illustraties in een versie van 'Alice in Wonderland. De prijzen worden op 1 oktober, vlak voor de Kinderboekenweek, uitgereikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden