Kuifje?

Op zijn vijftiende was hij even een nationale held in Denemarken, en zelfs daarbuiten. Ook de Belgische striptekenaar Hergé moet van hem hebben gehoord, want de jonge Palle Huld lijkt verdraaid veel op Kuifje. Een wakkere jongeman met sproeten, een wipneus en rossig haar die de wereld in trekt, dat was Palle Huld. De stripfiguur Kuifje, een jonge verslaggever die met zijn hondje overal in de wereld problemen oplost, maakte zijn debuut in januari 1929, ruim een half jaar nadat Palles foto in vele kranten had gestaan als jonge wereldreiziger.

Zijn avontuur begon toen hij zich in februari 1928 meldde bij het Deense dagblad Politiken. De krant vroeg om een jongen van vijftien, het liefst een padvinder, om een reis te maken zoals Phileas Fogg, de romanfiguur van Jules Verne die in tachtig dagen om de wereld ging. Maar volgens de krant zou de jonge navolger dat in 45 dagen moeten doen, dankzij de moderne transportmiddelen. Alleen het vliegtuig was uitgesloten.

Palle, die met weinig opleiding werkte in een autobedrijf, moest het opnemen tegen 350 andere gegadigden, van wie er velen rijk en goed opgeleid waren. Zijn zussen plaagden hem dat hij als een echt moederskindje geen enkele kans maakte. Maar hij werd wel gekozen.

Op 1 maart werd hij uitgezwaaid door massa’s mensen langs het spoor. Met de boot naar Engeland, per trein naar Schotland, vervolgens Canada dat hij per trein doorkruiste om de Stille Oceaan over te steken naar Japan. Toen kwam er een gevaarlijk stuk: de Chinezen waren in oorlog met Japan in Mantsjoerije, maar Palle kwam er ongeschonden door.

Hij trok er wel veel bekijks. Maar dat kwam niet zozeer door zijn bijzondere missie. Het was zijn wortelkleurige haar dat ze in het Verre Oosten bijzonder vonden.

Met de Transsiberië Expres kwam hij weer in Europa. In Moskou verdwaalde hij tijdens een wandeling. Dat had verkeerd kunnen aflopen want de communisten hadden weinig gevoel voor dit soort avonturen, en zeker niet van buitenlanders die op eigen houtje door de stad banjerden. Maar Palle wist het Deense consulaat te bereiken om hem weer op het juiste pad te brengen.

Hij volbracht zijn reis in 44 dagen, één dag minder dan vereist, ook al had hij de trein in Canada gemist. Hij was van zijn reisplan afgeweken om een meisje te spreken dat hij op de boot had ontmoet. De krant, die zijn reis op voet volgde, wist hem op een emigrantentrein te krijgen.

Twintigduizend mensen wachtten hem juichend op in Kopenhagen.

Hij keerde niet terug naar zijn eenvoudige baantje, maar begon een carrière als acteur. Zo kenden de Denen hem vooral toen hij op 26 november, 98 jaar oud, overleed. Dat hij model voor Kuifje heeft gestaan, is nooit bevestigd door Hergé. Maar zoveel gelijkenissen zouden Kuifje zelf te denken hebben gegeven. Hij zou dat raadsel snel hebben opgelost..

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden