Kuifje was zijn grote held

Een jonge, diplomatieke activist die zich inzette voor het Aids Fonds. Hij was een van de 193 Nederlanders die omkwamen bij de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines.

Hij had een bijzondere manier gekozen om uit de kast te komen als homo: vanaf het podium in comedycafé Toomler in Amsterdam. Hij had al z'n vrienden uitgenodigd daar naartoe te komen, want hij wilde vertellen wat hij lang voor zichzelf had gehouden, 'zelfs tegenover mijn eigen moeder'. "Na al die jaren heb ik nu eindelijk de kloten om te zeggen dat ik iemand zoek in het leven die óók kloten heeft."

Dat was zo'n twee jaar geleden, niet zo lang nadat hij in Amsterdam was gaan wonen. Daar wilde hij een tijd blijven wonen, daar wilde hij van het leven gaan genieten, had hij tegen vrienden gezegd.

Sommige van die vrienden geloofden dat maar half, want Pim de Kuijer hield van reizen, hield van avontuur. Hij wilde iets betekenen in de wereld. Zijn grote held was Kuifje - niet echt iemand die op één plek blijft plakken.

Na zijn middelbareschooltijd was hij Europees recht gaan studeren in Maastricht. Al tijdens zijn studie kon hij in Brussel terecht, waar hij stage liep bij D66-Europarlementariër Lousewies van Der Laan. Met zijn bul op zak belandde hij opnieuw in Brussel, nu als medewerker van Emine Bozkurt, die namens de PvdA in het Europees Parlement zat.

Maar waar bevriende studiegenoten bleven hangen in Brussel, zocht hij al snel nieuwe uitdagingen. Die vond hij als waarnemer bij verkiezingen, in Sierra Leone en, in 2006 en 2007, in Oekraïne. Ook werkte hij een paar jaar voor de Europese Commissie in Kuala Lumpur. De terugreis maakte hij per trein, niet per vlieguig - hij hield van reizen, maar was niet dol op vliegen - en onderweg ontmoette hij mensen, maakte hij vrienden, deed hij verhalen op.

Intussen kwam hij alvast in politieke termen uit de kast. Ja, zijn haar was rood, maar 'je bent rooier van buiten dan van binnen', had PvdA'ster Bozkurt al eens tegen hem gezegd. En inderdaad, hij voelde zich veel meer thuis bij D66. Op opleidingsdagen voor jong politiek talent die die partij hield, viel hij op doordat hij slim en scherp in het debat was.

Wat hem daarentegen volkomen ontbrak, was de streberigheid, de drang om zichzelf op de voorgrond te plaatsen die andere aspirant-politici zo vaak juist wel hebben. Hij had oog voor mensen die niet zo soepel in de groep pasten, hij legde de nadruk op het belang van samen ergens mee bezig zijn. Maar ook zonder die nadrukkelijke profileringsdrang trok hij aandacht genoeg. Het bracht hem in 2012 op de kandidatenlijst van D66 voor de Tweede Kamer, zij het op een onverkiesbare 34ste plek.

Een carrière in de diplomatie had hij toen al opgegeven. Niet lang nadat hij als homo uit de kast gekomen was, ging hij werken voor Stop Aids Now! en later ook voor het Aids Fonds. "Ik was een activistische diplomaat, maar nu zou ik graag meer de diplomatieke activist zijn", zei hij toen. Hij werd lobbyïst, en waar veel lobbyïsten hun werk verhullend aanduiden door zich 'beleidsadviseur' te noemen, presenteerde hij zich precies als wat hij was, met het woord 'lobbyïst' op zijn visitekaartje.

In Amsterdam deed hij wat hij zich had voorgenomen: genieten. Hij was een feestganger, een sfeermaker. Hij wist altijd welke nieuwe films je moest zien en naar welk museum je moest. Hij volgde het nieuws op de voet en wist precies wat er in de wereld gebeurde.

Op het eerste gezicht maakte hij op zijn vrienden vaak een nogal zorgeloze indruk. Maar met de liefde wilde het niet zo vlotten, zijn dating life liep niet soepel. Veel vrienden konden bij hem terecht om hun hart uit te storten. Vaak begon hij met zijn eigen zorgen. Maar steeds kwam het moment dat hij zei: "Nu wil ik alles van jou horen." En vaak eindigden zulke gesprekken met hetzelfde advies. Niet zeuren, je doet het goed, je kan niet alles tegelijk hebben. Leef je dromen. Ga ervoor.

Afgelopen donderdag stapte Pim de Kuijer aan boord van vlucht MH17 van Malaysia Air. Die zou hem via Kuala Lumpur naar Melbourne brengen, waar hij een internationale conferentie over aids zou bijwonen. En voor de weken na die conferentie had hij ook al plannen: een tijdje met de rugzak door Australië trekken en op de terugweg een tijdje blijven hangen in Kuala Lumpur, om er oude vrienden en collega's op te zoeken. Hij had er zin in. Jumpa lagi, schreef hij kort voor zijn vertrek op Facebook, 'tot gauw'.

Pim de Kuijer werd geboren op 13 augustus 1981. Hij stierf op 17 juli 2014 ten oosten van Donetsk, Oekraïne.

Pim de Kuijer voor het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden