Kufuor neemt verarmd Ghana over

Zondag draagt de Ghanese president Jerry Rawlings na 19 jaar de macht over aan zijn opvolger John Kufuor. Keurig volgens de grondwet. Toch moet de nieuwe president zorgvuldig manoeuvreren om de oude machthebber én de kiezers tevreden te houden.

Ze klonken bijna Amerikaans, de toespraken van de winnaar en de verliezer van de presidentsverkiezingen in Ghana, die precies een week geleden werden gehouden. De verliezer, vice-president John Atta Mills, beloofde een 'soepele overgangsperiode'. ,,We zullen de Afrikaanse geschiedenis ingaan als toonbeeld van democratie.'' De winnaar, John Kufuor, riep alle Ghanezen op om 'de problemen aan te pakken in een sfeer van eenheid en verzoening'.

Ze hadden allebei nog gelijk ook. Het land heeft grote problemen, zoals de winnaar stelde. De economische situatie is bedroevend en de verkiezingscampagnes hebben veel politieke en etnische tegenstellingen aangewakkerd. De verliezer wees terecht op de historische mijlpaal. Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Ghana draagt de ene president vrijwillig de macht over aan een ander.

Daarover bestond nog wel enige zorg. Zou de zittende president Jerry Rawlings, die het land 19 jaar onafgebroken bestuurde, een nederlaag accepteren? Hij mocht zelf na twee ambtstermijnen weliswaar niet meer meedoen, maar had zijn vice-president Mills naar voren geschoven.

Toen afgelopen weekend duidelijk werd dat Kufuor zou winnen, toonde Rawlings zich echter een waardig verliezer. Tijdens de herdenking van de coup die hem in 1981 aan de macht bracht zei hij: ,,Laten wij de nieuwe regering niet ondermijnen maar helpen verder te bouwen op het fundament dat wij gelegd hebben.''

Ondanks al de mooie woorden loopt de nieuwe president op eieren. Hij heeft meteen al beloofd dat Rawlings zich nooit zal hoeven verantwoorden voor misdaden die hij in het verleden gepleegd heeft. ,,Maar veel burgers hebben op de een of andere manier geleden, zonder dat daar een eerlijk proces op volgde'', zegt Kufuor in een interview dat deze week verscheen. Om te voorkomen dat deze mensen wraak gaan nemen, wil hij een waarheids- en verzoeningscommissie instellen, net als in Zuid-Afrika.

In hetzelfde interview zegt hij dat het zijn prioriteit is het vertrouwen te winnen van de ambtenarij en vooral het leger. Rawlings heeft daar vele getrouwen. ,,Je moet altijd voorzichtig zijn, dit is tenslotte Afrika'', zegt de in het Britse Oxford opgeleide Kufuor. Toch zal hij iets moeten doen aan de corruptie in het overheidsapparaat, die de laatste jaren sterk is toegenomen.

Op politiek vlak is dus voorzichtigheid geboden, op economisch vlak lijken drastische maatregelen nodig. Het gaat niet goed met het land dat eens het wonderkind was van het Internationaal Monetair Fonds. De inflatie bedraagt momenteel 35 procent en afgelopen jaar groeide de economie slechts 1 procent. De belangrijkste oorzaak is dat de prijzen van cacao en goud, de exportproducten van Ghana, zijn ingestort. Terwijl olie, het belangrijkste importproduct, ontzettend duur is. Om de Ghanezen tevreden te stemmen, wordt de prijs van benzine door de overheid kunstmatig laag gehouden. Maar dat kost handenvol geld. Bovendien gaf de regering de laatste maanden veel geld uit om de kiezers gunstig te stemmen. Kufuor zegt 'op alles voorbereid te zijn' wanneer hij de boekhouding van zijn voorgangers onder ogen krijgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden