KT Tunstall hekelt adoptiewet

(Novum) - KT Tunstall is ondanks de goede band met haar echte moeder blij dat ze nooit naar haar op zoek is gegaan. Onlangs werd in Schotland de wet veranderd, waardoor ouders op zoek mogen gaan naar hun biologische kinderen. Daar is de geadopteerde zangeres het niet mee eens. "Als een volwassene de keuze maakt een kindje voor adoptie op te geven, klopt het niet dat ze later contact wil", vindt ze. "Het moet een keuze blijven voor het geadopteerde kind om de biologische ouders te leren kennen."

De 33-jarige Schotse, die doorbrak met 'Black horse and a cherry tree', vermoedt dat haar adoptieouders haar muzikale vorming geen goed hebben gedaan. "Ik was misschien wel beter geweest in muziek maken als mijn ouders zich ervoor hadden geïnteresseerd, maar pas op mijn zestiende ontdekte ik artiesten als de Rolling Stones, Beck en James Brown. Er ging een wereld voor me open. Ik heb ook geen favoriete artiest, omdat ik ze allemaal fantastisch vind."

De zangeres begon als straatmuzikant. Op straat heeft ze haar ritme ontdekt, vertelt ze. "Omdat ik in mijn eentje een complete band probeerde te zijn. Ik reisde door Amerika als tiener en deed mee aan talentenjachten in bars en was heel erg arm, maar ook gelukkig. Eigenlijk ben ik in de toiletten begonnen en heb ik me opgewerkt tot de grote poptempels."

Tunstall wordt gezien als de voorloper van de Britse vrouwen die momenteel de hemel bestormen. Ze heeft veel ontzag voor haar hitcollega's Duffy, Amy Winehouse, Adele en Estelle. "Het is geweldig dat zij nu doorbreken in Amerika. Engeland heeft een geschiedenis van rockbands en Amerika een rijke traditie aan singer-songwriters. Door muziek uit te wisselen en je te interesseren in andere culturen, kunnen beide landen veel leren."

De artieste scoorde in Nederland bescheiden hits met de nummers 'Other side of the world' en 'Suddenly I see'. Daarnaast wordt haar muziek vaak gebruikt in films en series zoals Grey's Anatomy, Ugly Betty, 'Because I said so' en 'The devil wears Prada'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden